Urša Marn

 |  Mladina 42

Steroidi za možgane

Vse več študentov si do uspeha pomaga s kemijo

V ZDA in Veliki Britaniji si čedalje več študentov do boljših ocen pomaga z različnimi bolj ali manj nevarnimi substancami od zeliščnih čajev, dietetičnih pripomočkov, red bulla do zdravil, ki se uporabljajo za zdravljenje nevroloških in psihiatričnih bolezni, na primer za zdravljenje motnje pozornosti s hiperaktivnostjo, Alzheimerjeve in Parkinsonove bolezni. Na nekaterih ameriških univerzah naj bi t. i. smart droge jemala že četrtina študentov. Med uporabniki prevladujejo uspešni študenti, ki so zato, da bi prehiteli konkurenco, pripravljeni škodovati svojemu zdravju.
V Sloveniji se o tem problemu ne govori, vendar to ne pomeni, da ne obstaja. Nasprotno. Milan Krek z Inštituta za varovanje zdravja opozarja, da Slovenija ni osamljen otok: »Črni trg z zdravili je razširjen tudi pri nas. Zavedati se moramo, da so zdravila postala zelo donosen posel. Za nekatere je preprodaja psihoaktivnih zdravil neke vrste socialni transfer, s katerim si izboljšajo ekonomski položaj.«
Uporabniki smart drog so prepričani, da je s tabletami mogoče okrepiti spomin, povečati zbranost, motivacijo, ustvarjalnost, sposobnost za abstraktno mišljenje in za reševanje zapletenih problemov. »Sklepamo lahko, da zaradi tega po njih posegajo študentje v obdobju pred izpiti. Raziskave o varnosti smart drog so večkrat nasprotujoče si: nekatere ugotavljajo pozitivne učinke na človekove spoznavne funkcije, druge jih zanikajo. Še posebej slabo je raziskano področje dolgotrajne uporabe takšnih drog z drugimi psihoaktivnimi snovmi. Pomembno pa je, da te snovi pogosto neposredno vplivajo na nevrotransmiterske sisteme v našem telesu,« pravi Krek. Ob tem dodaja: »Na Inštitutu za varovanje zdravja zato menimo, da je uporaba teh snovi lahko tudi nevarna.«
Kako nevarne so smart droge, če jih jemljemo brez zdravniškega nadzora, si lahko ogledamo na primeru kemične substance metilfenidat, bolj znane pod tržnim imenom Ritalin, ki se predvsem v ZDA, pa tudi v Evropi čedalje pogosteje uporablja med študentsko populacijo kot pomoč pri učenju in pripravah na izpite. Ritalin oziroma vitamin R, kot ga imenujejo mladi, naj bi vplival na boljši spomin in večjo zbranost. Ritalin je spodbujevalec osrednjega živčevja, ki se uporablja za zdravljenje motnje pozornosti s hiperaktivnostjo pri otrocih, starejših od šest let, in mladostnikih. Z uporabo Ritalina se lahko zviša ali pa tudi zniža krvni tlak in pospeši srčni utrip, zdravilo lahko povzroči aritmijo srca, lahko se razvije odvisnost, pojavijo se lahko psihotične epizode in halucinacije, motnje vida, slabost in bolečine v trebuhu, srbeča koža in izguba telesne teže, zmanjša se lahko število trombocitov, nevarno pa ga je uporabljati tudi pred vožnjo z avtomobilom, ker zmanjšuje sposobnost voznika za vožnjo. Vpliva še na presnovo drugih zdravil in zato lahko okrepi delovanje posameznih zdravil. Znana je tudi zastrupitev z Ritalinom, ki se lahko konča s smrtjo. Ker je Ritalin v Sloveniji uvrščen na listo zdravil pod posebnim nadzorom, ga lahko predpisujejo le izbrani zdravniki specialisti - za zdaj je teh zdravnikov nekaj več kot 60. Podatkov o prodaji Ritalina na črnem trgu v Sloveniji ni, so pa iz nevladne organizacije DrogArt poročali, da študentje kot pomoč pri učenju uporabljajo amfetamine (spid).

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.