Vesna Teržan

 |  Mladina 42

Janković si je premislil

Pomoč ministrstva za kulturo

Vse kaže, da je bil pritisk javnosti in medijev tako močan, da sta morala ljubljanski župan in njegov načelnik za kulturo popustiti. Tako na 32. seji ljubljanskega mestnega sveta na dnevnem redu ni bilo točke o združitvi dveh institucij - Arhitekturnega muzeja Ljubljana (AML) in Mednarodnega grafičnega likovnega centra (MGLC), katerih ustanoviteljica je MOL.
Seveda Grilc in Janković ne bi imela zasilnega izhoda, če jima ga ne bi elegantno ponudila Majda Širca, ministrica za kulturo. Prejšnja sobota je bila za ministrico in župana delovna, saj sta se takrat pogajala o prihodnosti MGLC in AML. Sporazumela sta se in v ponedeljek, 19. oktobra, podpisala pismo o nameri v zvezi s prihodnjim sodelovanjem pri razvoju teh dveh javnih zavodov. Dogovorila sta se, da bo država nase prevzela ustanoviteljske obveznost AML in da bo z namenom celovitega upravljanja zavoda ministrstvo za kulturo v skladu s postopki, ki veljajo pri prenosu lastništva nepremičnin, odkupilo grad Fužine po cenitveni vrednosti. Ministrstvo bo še naprej financiralo MGLC in mu leta 2010 zagotovilo 80 odstotkov sredstev. Ministrstvo predlaga MOL, naj o prihodnji organizacijski obliki MGLC opravi temeljito strokovno razpravo in ne hiti z odločitvijo.
Tako je Arhitekturni muzej rešen, ostal bo v svojem gradu in imel zagotovljena osnovna sredstva za delovanje ter bo opravljal državno javno službo. Prihodnost MGLC pa ni povsem jasna, še več, je negotova, čeprav ta institucija opravlja eno najpomembnejših poslanstev na področju sodobne grafike. Še vedno so v igri različne združitve, tokrat z Moderno galerijo, z Narodno galerijo ali z Narodnim muzejem, ali pa bodo MGLC pridružili združenima Mestni galeriji in Mestnemu muzeju. Lahko pa se celo zgodi, da bo novonastali center v Rogu pogoltnil MGLC.
V pismu o nameri je namreč zapisano tudi: »... sinergije, ki jih bo v Rogu razvijal prihodnji pravni naslednik MGLC, bo MK v prihodnjih treh letih (2010-2012) med nove razvojne projekte uvrstilo tudi sredstva za Rog.«
Župan je spet enkrat prepričan, da mu bo uspelo nemogoče in da bo z javno-zasebnim partnerstvom v dveh letih postavil center v Rogu.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.