Vanja Pirc

 |  Mladina 42

Jezusove besede v šoli

Gibanje za življenje trdi, da širi pozitiven odnos do življenja

Plakati ob Tednu življenja (plakat za leto 2009 je v zgornji vrsti na sredini)

Plakati ob Tednu življenja (plakat za leto 2009 je v zgornji vrsti na sredini)
© http://www.gibanjezazivljenje.si/

Na oglasnih deskah nekaterih osnovnih šol so se nedavno pojavili pisani plakati Gibanja za življenje, ki so z motom »Dam svoje življenje, da ga zopet prejmem« pozivali k udeležbi na Tednu za življenje 2009. Plakat in spremljajoči dopis ne bi bila nič posebnega, če ne bi nekateri starši ugotovili, da je Gibanje za življenje dejansko gibanje, ki so mu blizu katoliške vrednote. Starši so zato prepričani, da je gibanje s plakatom in z dopisom izvajalo prikrito versko dejavnost, ta pa je v javnih šolah seveda z zakonom prepovedana. Kot pravijo na šolskem ministrstvu, v šolah ni dovoljeno niti oglaševanje konfesionalne dejavnosti. Navsezadnje je maksima o ločenosti cerkve in države zapisana v ustavi.
Predsednica Gibanja za življenje Mirjam Cvelbar pravi, da sami plakatov niso izobesili na nobeni šoli. So jih pa skupaj s spremnim dopisom, s katerim so povabili vse, še posebej mlade, »k odkrivanju dragocenosti življenja in smisla življenja«, res poslali šolam. Nekatere so jih potem na lastno pest izobesile, druge ne. Odločitev o tem, katere informacije visijo na oglasni deski, je namreč v pristojnosti ravnateljev. Cvelbarjeva, ki je sicer redovnica in ginekologinja, zanika, da so s plakati kršili prepoved verskega delovanja v laičnem javnem prostoru. Po njenem mnenju je prizadevanje za pozitiven odnos do življenja v interesu celotne družbe, »saj je življenje splošno človeška vrednota in temeljna vrednota, ki obenem nosi v sebi vse bogastvo, če ga izpolnjujeta ljubezen in prijateljstvo«.
Drži, da plakati Gibanja za življenje neposredno niso oglaševali konfesionalne dejavnosti in zato morda z njimi črka zakona res ni bila kršena, a dejstvo je, da so dogodki, ki so potekali v okviru Tedna za življenje 2009, potekali v cerkvah, mariborski škofijski gimnaziji in na ljubljanski teološki fakulteti. Dejstvo je tudi, da je pater Slavko Krajnc ob tej priložnosti pripravil posebno pridigo. In dejstvo je, da je podpredsednik gibanja, akademski slikar Lojze Čemažar, na spletni strani gibanja zapisal, da podoba na plakatu, ki se je znašel v slovenskih osnovnih šolah, predstavlja le enega od izrazov »premišljevanja in odmevanja Jezusovih besed, 'dam svoje življenje, da ga zopet prejmem'«. Jezusove besede so torej nedvomno obiskale slovenske šole.
Gibanje za življenje je tudi sicer tesno povezano z našo največjo versko skupnostjo. Ustanovljeno je bilo na pobudo tedanjega ljubljanskega nadškofa dr. Alojzija Šuštarja, in sicer po tem, ko so konec 80. let opazili, da upada število rojstev, vse več pa je splavov, samomorov, ločitev, različnih starih in novih oblik zasvojenosti in samouničevanja. Kot piše na spletni strani gibanja, danes večinoma združuje kristjane, med drugim pa se zavzema za to, da si ne bi mladi »že v mladosti uničili življenja z napačnim izživljanjem«, da bodo »dozoreli za pogumen korak v dobro pripravljen zakon« in da bodo »z veseljem sprejeli tudi kakšnega otroka več, kot to dopušča črnogledo javno mnenje«.
Slednje je še zlasti zanimivo, ker je gibanje pred leti aktivno zagovarjalo sporni in pozneje k sreči umaknjeni predlog nekdanjega ministra za družino Drobniča, po katerem bi postal splav plačljiv.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.