Staš Zgonik

 |  Mladina 42

Sporne “agromelioracije”

Kako na Obali skrbijo za gradbene odpadke?

Območje odlagališča v Piševcu

Območje odlagališča v Piševcu
© IRENA VRHOVNIK

Pri večini gradbenih projektov sta potrebna izkop in odvoz zemlje. Po veljavni zakonodaji ta odvečna zemlja oziroma »zemeljski izkop« sodi med odpadke. In te »odpadke« je treba nekje odložiti. Na Obali zemljišč za odlaganje ni na pretek, edino dovoljenje za ravnanje z gradbenimi odpadki in izkopom pa ima podjetje Finali Trading iz Kopra, sicer dobitnik letošnje gazele za najhitreje rastoče podjetje v primorsko-notranjski regiji. »Ker mnogi gradbeni odpadki niso predelani po črki zakona in v duhu varovanja okolja, temveč so odvrženi 'neznano kam', direktor pričakuje, da se bodo v prihodnosti potrebe po zbiranju in predelavi teh še povečale,« so zapisali v časniku Dnevnik. Podjetje z zemeljskim izkopom izvaja agromelioracije, torej izboljšuje kmetijska zemljišča.
Uslužbenka Kmetijske svetovalne službe v okviru Kmetijsko-gozdarske zbornice Irena Vrhovnik pa že nekaj časa opozarja, da to hitro rastoče podjetje agromelioracije na več lokacijah izvaja brez potrebnih dovoljenj. Ena od takih lokacij je zemljišče v dolini Drnice ob cesti Koper-Dragonja. Finali Trading ima za to zemljišče okoljevarstveno dovoljenje, v katerem je dovoljena višina nasutega materiala 1,5 metra, po njenih besedah pa je povprečna višina nasipa že 5 metrov. V drugem primeru gre za zemljišče v dolini Piševec, kjer naj bi bila agromelioracija popolnoma nelegalna. Vrhovnikova omenja tudi čudno neodzivnost policije.
Direktor podjetja Finali Trading Emil Grižon zatrjuje, da bo morala Vrhovnikova vse svoje neresnične trditve dokazati na sodišču. »Če bi opravljala svoje delo, verjetno ne bi imela časa za take stvari.« Po njegovih besedah višina nasutega materiala v dolini Drnice presega predpisano le na enem koncu, ki pa ni kmetijsko zemljišče. Rezervirano je za hitro cesto Koper-Dragonja, tako da je že v projektu gradnje predvideno nasutje 9 metrov materiala. »Imamo okoljevarstveno dovoljenje, nimamo ga sicer za 3 metre, kolikor je zemljišče povprečno dvignjeno zaradi odlaganja, ampak glede na to, da je v državnem lokacijskem načrtu predviden 9-metrski nasip, smo na delu zemljišča zavestno šli čez predpisano mejo. Na Obali ni drugih mest za odlaganje zemljine. Tu sploh ne govorimo o gradbenih odpadkih, ker te v našem centru vse predelamo in damo nazaj v uporabo.« Kar se tiče zemljišča v dolini Piševec, pa Grižon pojasnjuje, da sploh ni v lasti podjetja, temveč Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov in da so ga urejali za zakupnika, ki je trdil, da ima vse potrebne papirje. »Ko smo ugotovili, da jih nima, smo dovažanje materiala prekinili.«
To so ugotovili, potem ko jim je okoljska inšpekcija prepovedala dovažanje zemeljskega izkopa. Prekrškovni postopek še teče. Enako velja za zemljišče v dolini Drnice, kjer je inšpekcija že ugotovila, da je Finali Trading ravnal v nasprotju s pridobljenim okoljevarstvenim dovoljenjem. V dolini Piševec je ukrepala tudi kmetijska inšpekcija in v delu odredila celo odstranitev nasutega materiala, vendar to še ni bilo narejeno.
Za konec pa še ugotovitev Dženane Krdžalič z okoljskega inšpektorata: »Dosedanja praksa kaže, da le z inšpekcijskim ukrepanjem ni mogoče preprečiti nezakonitih ravnanj na tem področju. Očitno je prevlada kapitala premočna, nadzorni organi pa kadrovsko prešibki, da bi lahko zajezili in preprečili zlorabe zakonodaje.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.