Staš Zgonik

 |  Mladina 43

Nam bodo odklopili internet?

Evropski parlament (začasno) popustil, v Sloveniji še ne razmišljajo o politiki treh prekrškov

Piratsko kopiranje datotek

Piratsko kopiranje datotek
© Borut Krajnc

Spomladi smo pisali, da so evropski poslanci na zadnji seji pred iztekom mandata v sveženj telekomunikacijskih direktiv na svojo roko vnovič vnesli dopolnilo 138, ki naj bi državam članicam prepovedovalo odklapljanje spletnih povezav uporabnikom brez predhodne odločbe sodišča. Francija si v boju proti internetnemu piratstvu namreč prizadeva za »politiko treh prekrškov«, po kateri bi uporabniku ob ugotovljenem tretjem prekršku nezakonitega prenosa podatkov s spleta samodejno odklopili spletno povezavo. Po poročanju EU Observerja naj bi podobno zakonodajo v kratkem predstavila tudi Velika Britanija.
Taka politika pa ni skladna z zahtevo evropskega parlamenta po poprejšnji sodni odločbi za tak ukrep. Že takrat smo zapisali, da odločitev evropskega parlamenta ni dokončna, saj bo zaradi nestrinjanja med svetom pristojnih ministrov EU in poslanci v novem mandatu najverjetneje stekel spravni postopek, s katerim bodo predstavniki obeh teles skušali najti kompromis. V tem spravnem postopku je delegacija evropskega parlamenta popustila in se odrekla svojemu dopolnilu, ki je sicer med poslanci dobilo kar 88-odstotno podporo. Dopolnilo 138, ki prepoveduje odklapljanje povezave brez predhodne odločbe sodišča, naj bi zamenjalo milejše besedilo, ki tega izrecno ne določa. To besedilo naj bi bilo podlaga za formalna pogajanja, s katerimi naj bi v začetku novembra skušali dokončno najti kompromis, pri čemer pa je malo verjetno, da bi se strožja določila vrnila v sveženj telekomunikacijskih direktiv.
Opozoriti velja, da bo moral kompromisno besedilo evropski parlament nazadnje še enkrat potrditi, a tokrat brez kakršnihkoli dopolnil. Če torej poslanci ne bodo spreminjali svojega mnenja in bodo vztrajali pri branjenju internetnih svoboščin, bodo morali zavrniti celoten telekomunikacijski sveženj. To pa je zelo težko pričakovati.
Evropski poslanec Jelko Kacin, velik zagovornik dopolnila 138, sicer pravi, da ostaja precej miren. Parlament ima po njegovih besedah na voljo še eno orožje - zaslišanje in potrjevanje komisarjev nove Evropske komisije. »Komisar, ki tega našega amandmaja ne bo podprl, ne bo prestal zaslišanja. Brez komisarja pa komisije ni,« pravi Kacin.
Na slovenskem ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo pravijo, da so vprašanja in domneve v zvezi z rešitvijo glede dopolnila 138 za zdaj še prezgodnji, saj spravni postopek še ni končan. »Lahko pa vam zagotovimo, da se zavzemamo za rešitev, ki bo strokovno korektna in skladna z evropsko konvencijo o človekovih pravicah ter našo ustavno ureditvijo,« je zapisal generalni direktor direktorata za informacijsko družbo Nikolaj Simič. Ob tem zatrjuje, da Slovenija v zvezi s spletnim piratstvom ne razmišlja, da bi šla po poti Francije in uvedla »politiko treh prekrškov«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.