Od zdrave pameti do pravnega formalizma

Osebnostni razvoj bivšega ministra Viranta

Še je svež spomin na čase, ko je Gregor Virant oporekal najvišji pravni avtoriteti v državi - ustavnemu sodišču. Ni bil zadovoljen, ko je ustavno sodišče ustavilo številne njegove projekte, ker niso bili v skladu z ustavo. Prepričeval je javnost, da so njegove rešitve dobre in širše družbeno koristne, preprečujejo pa jih pravna teorija, črkobralstvo in strogi pravni formalizem ustavnih sodnikov. To se je bivšemu ministru, zdaj predsedniku Zbora za republiko, zgodilo pri razpuščanju protikorupcijske komisije, reformi financiranja občin in spremembi sodniških plač ter reformi zakona o javnih uslužbencih. Ustavno sodišče je ustavilo pretirano ministrovo sledenje zdravi pameti in uvajanje racionalizacije za vsako ceno.
Zdrava pamet pa se navadno neha pri osebnih financah. Čeprav je Virant kritiziral sistem nadomestil za brezposelnost funkcionarjev, si je po ministrovanju privoščil malo počitka in bo od države verjetno izvlekel vseh dvanajst nadomestil. Okoli 50.000 evrom funkcionarskega privilegija se ni odrekel, čeprav mu, še posebej v času recesije, to narekuje zdrava pamet.
Da je kar nenadoma postal čisti pravni formalist, dokazuje še nekaj drugega. Že v času prejemanja nadomestila je Virant predlagal, da se čas prejemanja nadomestila za nekdanje ministre in poslance skrajša na pol leta. Vendar se sam drugim šestim nadomestilom ni odrekel. Ker tako določa zakon. Namesto tega je v času prejemanja nadomestila za brezposelnost na podlagi avtorskih in podobnih pogodb predaval na dveh samostojnih visokošolskih zavodih, članici univerze in neodvisnem raziskovalnem zavodu ter po podatkih komisije za preprečevanje korupcije v povprečju na mesec zaslužil »nekajkrat večji znesek od minimalne plače v Republiki Sloveniji«.
Komisija za preprečevanje korupcije je Virantovo početje preverila v načelnem mnenju in tudi sama ugotovila, da zakon takšno brezsramno izigravanje dopušča. Po mnenju komisije gre za tako očitno kršitev namena zakona, poleg tega ta kršitev še zdaleč ni prva. Zato je komisija predlagala spremembo. Poleg določnejše ureditve predlaga še odpravo avtomatizma pri dodeljevanju pravice, vzpostavitev nadzornega telesa in sankcije za primer zlorabe, kot smo ji recimo tako očitno priča pri Virantu.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.