Vanja Pirc

 |  Mladina 44  |  Politika

Varuhinja piše, Eva Irgl briše

Kako se je 135 priporočil varuhinje človekovih pravic najprej skrčilo na 91, nazadnje pa na nič

Varuhinja Zdenka Čebašek Travnik s poročilom, ki ga je Eva Irgl cenzurirala

Varuhinja Zdenka Čebašek Travnik s poročilom, ki ga je Eva Irgl cenzurirala
© Borut Krajnc

Parlamentarna komisija za peticije ter človekove pravice in enake možnosti vsako leto na podlagi ugotovitev, ki jih v svojem letnem poročilu spiše varuh človekovih pravic, pripravi priporočila, ki bi jih morale pri svojem delovanju upoštevati vlada in druge državne ustanove. Nekatera priporočila s področja človekovih pravic sicer zadevajo manjše nepravilnosti, druga pa velike, sistemske spremembe. A letos se je pri pripravi teh priporočil zapletlo. Vse kaže, da je do tega prišlo zato, ker so v uradu varuhinje sami izoblikovali 135 priporočil, predsednica komisije za peticije, poslanka SDS Eva Irgl, pa jih je komisiji v sprejetje predlagala le 91.
Zakaj je v sprejetje ponudila 44 priporočil manj in katera so izpadla? Irglova pravi, da je bil predlog priporočil, ki ga je v sodelovanju s strokovnimi službami oblikovala sama, vsekakor pripravljen na podlagi priporočil varuhinje. Dobesedni prepis vseh 135 priporočil pa po njenem ni bil mogoč, ker ta v obstoječi obliki niso bila skladna s poslovniškimi določili. Nekaterih priporočil v predlog ni vključila tudi zato, ker so »že urejena znotraj zakonodaje«. Irglova dodaja, da je ravnala tako kot predsednica komisije v prejšnjem mandatu. Tudi ta je priporočila oblikovala skupaj s strokovnimi službami in »težko rečemo, da je upoštevala vse napotke varuhinje«.
A prav prejšnja predsednica komisije, poslanka SD Majda Potrata, je bila tokrat najbolj kritična do svoje naslednice. Prepričana je, da je vsako od priporočil varuhinje nastalo zato, ker je na tistih konkretnih področjih ugotovila težave pri spoštovanju človekovih pravic. »Varuhinja že ve, zakaj je pripravila vsako od 135 priporočil. Tudi če so nekatera priporočila že urejena v zakonih, to še ne pomeni, da niso potrebna. Vsi zakoni niso dobri, nekateri pa se tudi ne izvajajo. Zato je nesprejemljivo, da so ostala pri predlogu, ki ga je pripravila predsednica komisije, nedotaknjena le priporočila o varovanju otrokovih pravic, pri vseh ostalih sklopih pa so nekatera izpadla,« pravi Potrata. Med njimi je denimo priporočilo, naj vlada v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi in predstavniki Romov stori vse za uresničevanje pravic te manjšine. Ali pa priporočilo, naj varuje tudi manjšine, ki v ustavi niso posebej opredeljene. Izpadla so tudi nekatera priporočila s področja omejitve osebne svobode, okolja in prostora ...
Majda Potrata je zato na seji predlagala, da bi državni zbor državnim organom kljub vsemu poslal vseh 135 priporočil in jim obenem priporočil, naj jih upoštevajo. Predlog je podprla večina članov komisije. A seja se je kljub temu formalno končala brez sprejetja priporočil. Pobuda Potratove namreč formalno ni bila izglasovana kot »priporočilo«, temveč kot »sklep«. Vsa posamezna priporočila, ki jih je pripravila Irglova, pa je koalicija, ki ima v komisiji večino in je očitno računala na predlog Potratove, zavrnila. Zadeva je za zdaj obstala pri komisiji, priporočila pa niso bila poslana v potrditev državnemu zboru, kaj šele v spoštovanje državnim ustanovam.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.