Staš Zgonik

 |  Mladina 45

Smola ali zarota?

Veliki hadronski trkalnik spet deluje, a spet s težavami

Konec minulega meseca so znanstveniki v Evropskem centru za jedrske raziskave (Cern) po več kot letu dni vnovič zagnali Veliki hadronski trkalnik (LHC), napravo, ki naj bi s trkanjem delcev pri hitrosti, malenkost manjši od svetlobne, skušala poustvariti razmere, kakršne so v vesolju vladale takoj po velikem poku, njena glavna naloga pa naj bi bila potrditev obstoja Higgsovega bozona, delca, ki po standardnem modelu fizike delcev drugim delcem podeljuje maso.
Več kot eno leto so potrebovali, da so napravo po okvari na hladilnem sistemu, ki jo je povzročil kratek stik na napeljavi, vnovič usposobili. A le nekaj dni po vnovičnem zagonu so bili začetna testiranja spet prisiljeni ustaviti. Zakaj? Zmanjkalo jim je elektrike. Po natančnem pregledu so ugotovili, da je za težavo kriv kos kruha, ki se je znašel na nepravem mestu. Ta kos kruha naj bi bil tja zanesel ptič, ki so ga zalotili, kako se na visokonapetostni napeljavi gosti s svojo trofejo. Tokrat so napako odpravili v razmeroma kratkem času.
Ker pa se je že drugič zgodilo, da je bilo treba trkalnik po le nekaj dneh delovanja ustaviti in ker ima LHC zaradi (sicer neutemeljenih) strahov, da bo ustvaril črno luknjo in povzročil konec sveta, precej sovražnikov, se postavlja vprašanje, ali kdo nemara namerno sabotira njegovo delovanje. »In so natrenirali ptiča, da prinese kos kruha v napajalnik? Da ne bodo še svizca s čokolado ...,« na vprašanje odgovarja dr. Marko Mikuž z Inštituta Jožefa Stefana. Res, sliši se neverjetno, pa vendar obstajajo tudi bolj divje teorije o razlogih za dvakratno odpoved. Ugledna fizika, dr. Holger Bech Nielsen z Inštituta Nielsa Bohra in dr. Masao Ninomiya z Inštituta za teoretsko fiziko Yukawa iz Kjota, sta razvila teorijo, po kateri naj bi Higgsov bozon potoval nazaj skozi čas in sam preprečil svoje odkritje.
Dr. Mikuž na to ni rekel nič. Povedal pa je, da naj bi prve trke v LHC-ju doživeli še pred novim letom, da pa bodo energijo trkov v LHC-ju le počasi večali in da je trke z največjo energijo, ki naj bi po pričakovanjih vodili k novim odkritjem, realno pričakovati šele leta 2011. Dr. Steve Myers, direktor pospeševalnikov v Cernu, je prepričan, da je LHC zdaj veliko varnejši in da ga veliko bolje razumejo, kot je to veljalo pred enim letom. »Če bo deloval, bo to pomenilo, da nam je uspelo zgraditi najkompleksnejšo napravo v zgodovini,« je dejal za časnik Guardian. »Če ne, pa smo sestavili najdražjo sodobno umetnino na svetu.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.