Staš Zgonik

 |  Mladina 45

Vetrna zamuda

Postavitev vetrne elektrarne pri Divači je prestavljena, pravni boj zaradi Volovje rebri še ni končan

Volovja reber

Volovja reber
© Matej Leskovšek

Spomladi smo poročali, da naj bi mariborsko podjetje AAE v začetku druge polovice leta na območju Griškega polja v občini Divača postavilo prvo večjo vetrno elektrarno v Sloveniji z zmogljivostjo 1,5 megavata. Pa ta še vedno ne stoji. Predstavnik podjetja AAE Anton Korošec je pojasnil, da je postavitev iz objektivnih razlogov prestavljena in da naj bi elektrarno postavili šele prihodnje leto. Eden od razlogov za to je, da je opravljavec neodvisnih meritev vetra za potrdilo o celoletni proizvodnji in s tem o rentabilnosti projekta zahteval podatke o celoletnih meritvah, ta zahteva pa je bila izpolnjena šele prejšnji mesec. Brez tega potrdila banke ne bi bile pripravljene odobriti posojila. Pred tem so čakali še na potrditev uredbe o spodbujanju uvajanja obnovljivih virov energije, saj brez zagotovljene odkupne cene električne energije ni bilo mogoče izračunati rentabilnosti projekta. Kot pravi Korošec, so banke zaradi recesije že sicer zelo previdne, kljub temu pa ravno te dni potekajo intenzivna pogajanja o odobritvi posojila.
So pa, kot poudarja Korošec, že začeli pripravljalna dela za postavitev prve turbine. Izvrtali so geološke vrtine, začeli so urejati dostopno pot. Sočasno urejajo tudi vse potrebno za zgraditev 110-kilovoltnega daljnovoda do transformatorske postaje Divača, ki je pogoj za postavitev načrtovanega parka približno 35 vetrnih elektrarn s skupno močjo od 75 do 80 megavatov. Pridobili so že služnostne pogodbe za zemljišča, po katerih naj bi daljnovod speljali pod zemljo. Zdaj postavljeno 20-kilovoltno omrežje jim omogoča vključitev ene same, pilotske vetrnice.
Sicer pa so se ta teden oglasili tudi v koaliciji za Volovjo reber, ki nasprotuje postavitvi vetrnih elektrarn. Kot so zapisali, Agencija RS za okolje (ARSO) že dve leti nezakonito blokira presojanje vplivov vetrne elektrarne Volovja reber na okolje. Ta teden je minilo natanko dve leti, odkar je morala ARSO obnoviti postopek presojanja ter Društvu za opazovanje in preučevanje ptic priznati status udeleženca v postopku. »Od takrat se s postopkom ni dogajalo tako rekoč nič, čeprav zakon o varstvu okolja določa trimesečni rok, v katerem mora ARSO odločiti o izdaji oziroma zavrnitvi okoljevarstvenega soglasja,« opozarjajo v koaliciji in se sprašujejo, kaj vodi ARSO, da tako dolgo zavlačuje postopek. Skrbi pa jih tudi vztrajno zavračanje agencije, da bi pridobila rezultate raziskav ptic, ki so bile po naročilu investitorja podjetja Elektro Primorska opravljene za namene te presoje. Po njihovem prepričanju gre za raziskave, ki so ključne za korektno presojo vplivov na okolje. »Bojimo se, da agencija ne želi razkriti vsebine teh raziskav, ker bi utegnila pomeniti ključni dokaz o čezmernem vplivu načrtovane vetrne elektrarne na ptice.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.