Prvi duhovnik v zaporu

Albin Žnidarič na Dobu, Franci Frantar v supermarketu, Slavko Štefko pred sodnikom

Pravnomočno obsojeni Frantar na sodišču

Pravnomočno obsojeni Frantar na sodišču
© Matej Leskovšek

Pred časom je višje sodišče potrdilo sodbo prvostopenjskega, ki nekdanjemu ormoškemu župniku Albinu Žnidariču nalaga petinpolletno kazen zapora zaradi spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let, in spolne zlorabe slabotne osebe. Po večmesečnem izmikanju prestajanju kazni ga je policija na podlagi tiralice prijela prejšnji teden.
Skoraj dve leti in pol po aretaciji je tako Žnidarič prvi slovenski duhovnik, ki je prestopil prag enega izmed slovenskih zaporov. Prvi pedofilije obsojeni duhovnik Franci Frantar, ki se je v preteklosti pred policijo tri leta skrival v Afriki, se recimo zdaj že skoraj leto po pravnomočni obsodbi izmika zaporu. Dosegel je odlog zaporne kazni zaradi zdravstvenih razlogov. Gre za ukrep, po zakonu možen zaradi hujših bolezenskih stanj ali hujših kroničnih bolezni, obsojeni pa mora po zakonu vsak mesec dokazovati utemeljenost odloga. V času sojenja je bil Frantar sicer brez posebnih težav navzoč na glavnih obravnavah, pred časom pa je Jelinčič spraševal vlado, zakaj se obtoženi duhovnik mirno sprehaja po supermarketu E.Leclerc ...
Spomnimo se, da je za zaprtega Žnidariča nekoč agitirala celo politika. V času kazenskega postopka je bil deležen politične podpore poslanca Nove Slovenije in ormoškega župana Alojza Soka, posredno torej vladne stranke. Sok je ob aretaciji Albina Žnidariča vladi poslal protestno pismo, v katerem je raztrgal eno izmed žrtev spolne zlorabe: »Obtožba je naravnost ostudna, realna storitev očitanega mu dejanja pa povsem neverjetna. Prišla je iz družine, kjer vladajo alkohol in povsem neurejene medsebojne razmere, in se nad tem zgražajo celo tisti, ki ne hodijo v cerkev.« Poleg tega je v pismu ministre še pozval, naj uporabijo ves svoj vpliv in v Žnidaričevo korist posredujejo pri organih pregona: »Omenjeni duhovnik je vse svoje življenje posvetil delu za skupno dobro in je sedaj brez sodbe doživel javno obsodbo in uničenje. Spoštovani ministri, več kot očitno je, da se je temu treba upreti, in tako razmišljam, ali je vredno nositi breme tako velike soodgovornosti.« Sok danes pravi, da se za Žnidariča ni nikoli zavzel, pač pa je zgolj protestiral proti novinarskim zlorabam nedolžnih Ormožanov in načinu aretacije tega duhovnika. Sedanje vodstvo NSi pa se je od Žnidariča in s tem tudi od Soka zdaj jasno distanciralo: »Nova Slovenija obsoja pedofilijo, brez kakršnihkoli pomislekov in ne glede na to, kdo je osumljenec. Tako je tudi v primeru ormoškega župnika Albina Žnidariča. Obsojamo njegovo početje.« Priložnosti za obsojanje bo NSi v prihodnje imela očitno še kar nekaj. V torek se je na Ptuju začelo sojenje že četrtemu duhovniku, obtoženemu pedofilije. Župniku s Polenšaka Slavku Štefku obtožnica očita spolni napad na osebo, mlajšo od 15 let. Prič in pa tudi oškodovancev naj bi bilo malo.
In cerkev? Iz tiskovnega urada Slovenske škofovske konference so že nekajkrat pojasnili, da je vsak duhovnik odgovoren za svoja dejanja, da je porast pedofilije v celotni družbi posledica »globoke krize moralnih vrednot« in da je v njihovih smernicah za ravnanje ob spolnem zlorabljanju mladoletnih oseb, ki ga zagrešijo duhovniki, določeno, da je treba o tem obvestiti škofa in raziskati vse sume morebitne pedofilije. Očitno teh sumov vendarle ni tako malo ...

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.