Deja Crnović

 |  Mladina 45

Finska sarma

Tudi Janša širi govorice, da gre pri Patrii za homoerotično zaroto

Kaj Erik Björquist na letališču Jožeta Pučnika

Kaj Erik Björquist na letališču Jožeta Pučnika
© Bojan Velikonja / Dnevnik

Teorija zarote, ki govori o usodni povezavi med slovenskimi politiki, finskimi preiskovalci in novinarji v aferi Patria, se pojavlja že od začetka afere. Od govoric, da naj bi bil Milan Kučan pripravljal veliki pok s Finske, do drugih teorij, da je afera izbruhnila tik pred parlamentarnimi volitvami zgolj zato, da bi Janez Janša volitve izgubil.
Zadnje čase pa domnevna povezava med Slovenci in Finci postaja še »tesnejša«. Tako je Bojan Požar na svojem portalu pred dobrim tednom zapisal, da njegovi viri trdijo, da so odvetniki vpletenega Wolfganga Riedla odkrili »domnevne pikantne osebne povezave« med preiskovalcem Kajem Erikom Björquistom in avtorjem oddaje Resnica o Patrii novinarjem Magnusom Berglundom. Govorice je v intervjuju za Večer v soboto ponovil tudi Janez Janša: »Kar verjemite, da obstaja tesna zveza med finskimi preiskovalci, avtorji oddaje in ljudmi iz Slovenije, ki so oddajo pomagali organizirati in režirati. Med nekaterimi od teh je zveza očitno še posebej tesna.«
Namigovanja na homoerotično zvezo med Berglundom in Björquistom več povedo o avtorjih govorice kot o obeh Fincih, vseeno pa smo novinarja finske YLE Berglunda vprašali, kaj meni o takšnih namigovanjih. Povedal je, da je za gejevsko teorijo slišal prejšnji teden in da je bil nad njo kar nekoliko presenečen. Presenečena je bila tudi njegova žena. »Janša in njegovi prijatelji so vedno bolj obupani. Očitno ni več nobenih omejitev, od Janševih lojalistov lahko pričakujemo vse,« je povedal Berglund.
Sicer pa so se na spletni strani SDS bralce odločili podučiti o »zanimivostih o aferi Patria« in navedli nekaj povezav na stare članke z rtvslo.si in že omenjenega tabloidnega portala pozareport.com. Izbor SDS namiguje, da je tretji v domnevnem finsko-slovenskem ljubezenskem trikotniku Drago Kos, o katerem so na opravljivem portalu že pisali, da naj bi bil Björquistu kupoval poppers.
»Očitno je stiska nekaterih ob poznavanju podatkov, s katerimi razpolagajo preiskovalci, tako huda, do so popolnoma izgubili še zadnji kanček zdrave pameti in dostojanstva. To mene sicer neskončno veseli, saj se s prijatelji in prijateljicami vsak dan neskončno zabavamo ob novih in novih domislicah propagandne mašinerije,« je dejal Kos.
Vsekakor se ljudje v Janševem krogu trudijo, da bi iz afere Patria naredili afero Zgodbe iz finske savne.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.