Peter Petrovčič

 |  Mladina 46  |  Politika

Boljše službe

Nekdanji premier in nekdanji minister za evropske zadeve bosta poslansko in vladno službo zamenjala za evropsko

Anton Rop in Milan M. Cvikl

Anton Rop in Milan M. Cvikl
© Matej Leskovšek

Da je politika v primeru sodelovanja v vladi lahko odskočna deska za boljše, bolje plačane in manj stresne službe, ni nič novega. Da so v zadnjih letih najbolj zaželene predvsem uradniške ali uradniško-politične funkcije v evropski birokraciji in drugih mednarodnih inštitucijah, pa tudi ni skrivnost. Potem ko je mesto poslanca za mesto podpredsednika Evropske investicijske banke zamenjal Anton Rop, zdaj mesto generalnega sekretarja zapušča Milan M. Cvikl in odhaja za člana Evropskega računskega sodišča. Kot nas je naučila Janševa vlada, bo priložnosti za imenovanja na te super službe dovolj tudi takoj po porazu na volitvah, a nekdanji premier in minister za evropske zadeve odhajata že leto dni po zmagi.
Oba, tako Rop kot Cvikl, sta se v zadnjem letu dni sicer omenjala tudi v povezavah z določenimi drugimi, predvsem domačimi parapolitičnimi položaji. Ropa so najprej nekateri videli kot nosilca SD-jeve liste za evropske volitve, potem kot naslednika Janeza Potočnika na mestu slovenskega komisarja v Evropski komisiji in nazadnje celo na mestu predsednika uprave Nove Ljubljanske banke. Vsi so se zmotili o njegovi novi službi, niso pa se motili o tem, da odhaja. Tudi Cvikla je opozicija pred časom obtoževala, da si prizadeva za drugo, boljšo službo. Tudi njemu so očitali, da želi postati predsednik uprave Nove Ljubljanske banke. Ropa bo sicer v državnem zboru zamenjal Janez Kikelj, ki je bil izvoljen na Vrhniki, kdo bo zamenjal Cvikla na mestu generalnega direktorja vlade, pa za zdaj ne vedo niti v vladi. Da poiščejo novega, imajo štiri mesece časa, saj Cvikl v Luksemburg odhaja marca prihodnje leto.
Rop bo dejansko v Evropski investicijski banki začel z delom šele v drugi polovici naslednjega leta, saj Sloveniji to mesto pripade avgusta 2010, in sicer za dobo treh let. Kot člana upravnega odbora banke bo Ropova naloga skrb za tekoče poslovanje banke glede odobravanja in najemanja posojil in jamstev. Ker je temeljna funkcija banke spodbujanje uravnoteženega razvoja ter socialne in gospodarske kohezivnosti, se vloga Evropske investicijske banke v času recesije krepi. Naloge Evropskega računskega sodišča, kamor odhaja Cvikl, pa so skrb za pravilno izvrševanje proračuna EU in s tem v zvezi priprava vsakoletnega poročila, ki ga na mizo dobita Evropski parlament in Svet Evropske unije. Oba odhajajoča politika imata, sicer poleg političnih, v resnici tudi strokovne reference za ugledni funkciji.
Poslanski mandat pa bo za boljšo službo v kratkem zamenjal tudi Zaresov poslanec Damijan Perne. Vrnil ga bo namreč takoj, ko postane direktor Psihiatrične bolnišnice Begunje. Odtlej bo hkrati še naprej nepoklicni župan tretje največje občine in vodja ene lokalnih bolnic, v državnem zboru pa ga bo zamenjal Alojzij Potočnik.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.