Staš Zgonik

 |  Mladina 46

Radodarna vojska

Od valjanja po skladišču do vnovične koristne uporabe

Vlada se je prejšnji teden odzvala na prošnjo zveze Nato za donacijo opreme za kosovske varnostne sile v nastajanju, saj je generalštab hitro našel dovolj potrebščin, ki so jih izločili iz uporabe ali zamenjali.
V skupni vrednosti približno milijon 800 tisoč evrov bo iz slovenskih vojaških skladišč na Kosovo med drugim romalo 5 tisoč čelad, 4 tisoč nahrbtnikov, 10 tisoč kosov jedilnega pribora, 150 radijskih postaj in kar 44 tisoč kosov spodnjega perila v treh izvedbah - kratke zelene spodnje hlače ter dolge in kratke triko spodnjice.
Torej kosovskim vojakom za darilo med drugim pošiljamo rabljene spodnje hlače? Po zagotovilu tiskovnega predstavnika SV Simona Koreza to ne drži, spodnje hlače so še nerabljene, samo kupljene so bile še v času naborniške vojske. Nekdo se je moral kar precej ušteti pri nabavi, če je več kot 40 tisoč spodnjih hlač ostalo nerabljenih. A obramboslovec dr. Erik Kopač z ljubljanske Fakultete za družbene vede vidi v vsem skupaj pozitivno plat. »Takšna pomoč lahko za nas pomeni le učinkovit način zmanjševanja zalog materiala, ki ga ne potrebujemo več oz. ki nima več uporabne vrednosti za nas. Ta material zaseda prostor v skladiščih in sedaj bo ta prostor lahko uporabljen za druge namene. Slej ko prej bi bilo treba večji del tega materiala uničiti, to pa seveda stane. Hkrati ima od te pomoči Slovenija tudi politične koristi, saj se s tem uvršča med donatorke mednarodne pomoči, ki posredno sodelujejo pri vzpostavljanju oz. vzdrževanju mednarodne varnosti v regiji.« Zaveda se, da nad opremljanjem kosovskih varnostnih sil ne bodo najbolj navdušeni v Srbiji, hkrati pa opozarja, da je naša pomoč v intendantski opremi in ne v oborožitvi, zato je ta donacija bolj »blaga oblika« vojaške pomoči Kosovu. »To pa je lahko tudi signal Srbiji, da sicer podpiramo nastanek kosovskih varnostnih sil, vendar jih ne oborožujemo,« ugiba.
Da pa ne bo kdo rekel, da SV presežno opremo razdaja samo po tujini, se je ta teden »usmilila« tudi slovenskih policistov in jim odstopila skoraj 900 neprebojnih jopičev, ki so, čeprav jih vojska ne potrebuje, precej manj zastareli od večine tistih, ki jih policisti uporabljajo vsak dan.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.