Erik Valenčič

 |  Mladina 46

Če študentje dokažejo nedolžnost zapornika ...

... se lahko hitro še sami znajdejo na zatožni klopi

Razvoj forenzične znanosti je dodobra omajal zaupanje ljudi v upravičenost izvajanja smrtne kazni. V Združenih državah Amerike so v zadnjih nekaj letih oprostili kar 140 ljudi, obsojenih na smrt, potem ko so analize DNK pokazale, da sploh niso bili na kraju zločina. Zagovornikov smrtne kazni je vedno manj celo v Teksasu, ki sicer suvereno vodi po številu usmrtitev pred vsemi drugimi ameriškimi zveznimi državami in kjer, kot se je izrazil britanski časopis Guardian, delovanje sodne oblasti »pogosto spominja na delitev pravice v Stari zavezi«.
Celo nekdanji guverner Teksasa Mark White, nekdaj odločen zagovornik najstrožje kazni, se pridružuje pozivom k resnemu premisleku o smislu nadaljevanja usmrtitev obsojencev, potem ko sta pred nekaj dnevi zaradi novih dokazov na podlagi analize DNK na prostost odkorakala dva človeka, obsojena na smrt zaradi umora štirih najstnikov leta 1991. Izkazalo se je, da sta nedolžna.
Medtem ko nekateri spet razmišljajo o moralnem in siceršnjem smislu smrtne kazni, pa je v neki drugi ameriški zvezni državi, Illinoisu, nastal precej nenavaden zaplet. Na tamkajšnji zasebni univerzi v Evastonu že več let deluje Projekt Nedolžnost (Project Innocence), v sklopu katerega študentje novinarstva preučujejo domnevno nedolžnost obsojenih na smrt oziroma na dosmrtno ječo. Različnim skupinam študentov je uspelo 'osvoboditi' že 11 zapornikov, tudi na podlagi analiz DNK. Nazadnje, oktobra, jim je uspelo dokazati nedolžnost Anthonyja McKinneyja, ki že 31 let sedi v zaporu zaradi domnevnega umora varnostnika. Zapletlo se je, ko so študentje skupaj s profesorjem Davidom Protessom izročili novo dokazno gradivo sodišču. Dosegli so ponovno zaslišanje McKinneyja, a hkrati sami prejeli poziv na sodišče - kot obtoženci. Urad državnega tožilca sumi, da so študentje priredili gradivo zavoljo boljših ocen, a njihov profesor to zavrača kot nesmisel. Na sodišču bodo morali predložiti vse svoje zapiske, posnetke (tudi tiste off-the-record) intervjujev in celo elektronsko pošto, ki so si jo pošiljali med seboj.
»Tožilce bi bolj kot ocene mojih študentov moralo zanimati to, da so zaprli nedolžnega človeka,« je izjavil Protess, ki opozarja tudi na to, da bodo zaradi razkritja celotnega gradiva študentje v prihodnosti težje pridobili zaupanje morebitnih prič, ki zaradi takšnih ali drugačnih razlogov nočejo, da bi njihovo ime prišlo v javnost. Izvršni direktor medijskega združenja Illinois Press Association Don Craven meni, da želi državni tožilec ustrahovati in diskreditirati člane Projekta Nedolžnost, ki so s svojim raziskovalnim delom že nekajkrat opozorili na hude napake njegovega urada. Kajti zadrega je najbrž res velika, za tožilca in tudi za sodišče v celoti, če njuno delo namesto njih samih opravi skupina mladih študentov novinarstva.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.