Deja Crnović

 |  Mladina 46

Kulturno ministrstvo mnogih mnenj

Različni komisiji imata o isti umetnici nasprotni mnenji

Kantavtorica Ksenija Jus - Xenia

Kantavtorica Ksenija Jus - Xenia
© Incognito design

Ministrstvo za kulturo skrbi za slovenske ustvarjalce tudi s podeljevanjem statusov, kot je na primer status samostojnega ustvarjalca na področju kulture, in z omogočanjem bivanja v tujini v kateri izmed rezidenc ministrstva. Seveda mora ustvarjalec za pridobitev ugodnosti izpolnjevati predpisane pogoje, kot so na primer kakovost dosedanjega umetniškega dela, odmevnost dela v strokovni javnosti, reference kandidata v mednarodnem kulturnem sodelovanju in druge, o njih pa odločajo strokovne komisije, za vsako področje druga.
A strokovne komisije so na ministrstvu za kulturo očitno resnično samosvoje. Tako sta za kantavtorico Ksenijo Jus - Xenio dve komisiji pripravili čisto različni mnenji ali, natančneje, komisija, ki odloča o tem, ali si ustvarjalec zasluži status samostojnega ustvarjalca na področju kulture, meni, da njeno delo v zadnjih treh letih ne izkazuje izjemnega kulturnega prispevka, komisija za promocijo in mednarodno sodelovanje pa meni, da je delo Ksenije Jus dovolj dobro, da si kantavtorica zasluži enomesečno bivanje v slovenski rezidenci v Berlinu.
Na ministrstvu za kulturo so povedali, da status samostojnega ustvarjalca ni povezan z možnostjo bivanja v rezidenci v Berlinu, da pa je komisija za promocijo in mednarodno sodelovanje sestavljena iz predstavnikov vseh strokovnih komisij ministrstva, »s čimer bomo omogočili njihovo povezavo in koordinacijo«.
In kaj o mnenju strokovne komisije, ki odloča o podaljšanju statusa samostojnega ustvarjalca, meni Jusova? »Od svoje začrtane ustvarjalne poti ne bom odstopila in bom s še večjo intenziteto promovirala žensko in sodobno kantavtorstvo, doma in v tujini.« Za odgovore je prosila tudi ministrico Majdo Širca in ta ji je že odgovorila, da bo skušala poiskati razloge za nastalo situacijo.
Ksenija Jus - Xenia bo decembra letos izdala svoj sedmi avtorski album Hrepenilnik. Lani je izšel njen album Psi malega mesta, v okviru katerega se tudi odpravlja v Berlin, leto poprej pa Črni safari. Torej trije albumi v treh letih. Je tudi soproducentka Kantfesta - Festivala kantavtorske glasbe.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.