Staš Zgonik

 |  Mladina 46

Vlada odprla e-ušesa

Na vladnem portalu največ pozornosti za zdaj namenjeno predlogu za uvedbo utripajoče zelene luči

Za zdaj še čez rumeno luč

Za zdaj še čez rumeno luč
© Borut Peterlin

Urad vlade za komuniciranje (UKOM) je minuli teden v skladu z julijsko odločitvijo vlade objavil spletno orodje predlagam.vladi.si. Gre za spletno stran, prek katere naj bi državljani dobili večjo možnost sooblikovanja vladne politike. Vsak registrirani uporabnik lahko daje predloge dopolnitev ali sprememb zakonodaje, državni organi pa so predloge, ki se prebijejo skozi določeno sito, dolžni vsaj argumentirano zavrniti, če jih že nočejo upoštevati.
Postopek je tak: vsak predlog mora za objavo na strani izpolnjevati določene pogoje, predvsem kar se tiče kulture izražanja, prepovedano pa je tudi objavljanje oglaševalskih sporočil in, to je za normalno delovanje portala še posebej pomembno, objavljanje velikega števila nesmiselnih sporočil v kratkem obdobju. Ponavljajoče se kršitve skrbnik portala - UKOM - sankcionira z odvzemom uporabniških pravic. Vsi predlogi, ki so pripravljeni v skladu s pravili, pa so javno objavljeni na portalu. Drugi uporabniki imajo 15 dni časa za razpravo o objavljenem predlogu, vanjo pa se lahko po želji vključi tudi pristojni državni organ. Po preteku tega obdobja predlagatelj pripravi končni predlog in ta gre na glasovanje. Sledi sedemdnevno glasovanje; takrat uporabniki odločajo, ali naj se predlog posreduje pristojnemu državnemu organu v obravnavo. Če predlog dobi več glasov ZA kot PROTI, ob tem pa se je o njem izreklo najmanj 5 odstotkov uporabnikov portala, roma k pristojnemu državnemu organu. Tam imajo 30 dni časa, da nanj odgovorijo, in če ugotovijo, da je primeren za nadaljnjo obravnavo, tudi navedejo nadaljnje postopke. Če ga zavrnejo, morajo to obrazložiti.
Že prvi teden delovanja se je na portalu nabralo precej zanimivih predlogov, na primer za zmanjšanje števila občin in skrajšanje čakalnih dob v zdravstvu, pa tudi nekaj že prek drugih kanalov danih predlogov, na primer za prepoved gojenja gensko spremenjenih organizmov in razglasitev martinovega za državni praznik. Veliko je okoljsko naravnanih predlogov, na primer za označitev plastenk za povratno embalažo ali pa za vzpostavitev državne infrastrukture za električne avomobile. Največ pozornosti je do zdaj pritegnil predlog o vnovični uvedbi utripajoče zelene luči na semaforjih, največ odobravanja pa je, sodeč po komentarjih, požel predlog za uvedbo cerkvenega davka, po katerem bi delovanje verskih skupnosti financirali izključno verniki. Ker portal deluje šele en teden, še nobeden od predlogov ni prišel na vrsto za glasovanje.
Na UKOM-u pravijo, da so pozitivno presenečeni nad številom in kakovostjo predlogov, pa tudi nad visoko kulturo razprave. Do torka, ko je portal deloval manj kot šest dni, je imel 218 registriranih uporabnikov, ki so skupaj objavili 156 predlogov in 424 komentarjev.
Slovenija je sicer s portalom predlagam.vladi.si postala ena redkih držav v EU, ki državljanom omogočajo tako neposredno sodelovanje pri oblikovanju zakonodaje od samega začetka. Po navedbah UKOM-a pri iskanju dobrih praks v drugih državah članicah niso prišli dlje od zglednega estonskega primera na osale.ee ter e-peticij na spletnem mestu predsednika vlade Velike Britanije.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.