Upoštevano priporočilo varuhinje

Vlada usklajuje svojo uredbo, ki se uporablja pri podeljevanju državljanstva, s priporočilom varuhinje človekovih pravic

Poleti je varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik obravnavala primer neuspešnega pridobivanja slovenskega državljanstva na podlagi naturalizacije zaradi »preveč toge ureditve pogojev za pridobitev državljanstva RS«. Na to je vlado opozorila že julija, in ker odgovora ni dobila, še enkrat konec oktobra. Kako je odgovorila vlada? V že prej predvidenem postopku spremembe uredbe, ki ureja ta vprašanja, jo je uskladila s predlogom varuhinje.
Kakšne so podrobnosti? Varuhinja je obravnavala primer, kjer prej nekaznovana oseba, ki tako rekoč vse življenje živi v Sloveniji, v postopku pridobivanja državljanstva na podlagi naturalizacije, tega ni dobila, ker pri legitimaciji na ulici enkrat pri sebi ni imela osebne izkaznice za tujce. Po veljavni vladni uredbi namreč velja, da bi sprejetje prosilca, ki je storil tak prekršek, v državljanstvo »predstavljalo nevarnost za javni red, varnost ali obrambo države«. Varuhinja še ugotavlja, da se za zavrnitveni razlog šteje »vsak primer, ko je bila kršitelju izrečena kakršnakoli globa na podlagi določb zakona o tujcih«.
Vlada bo tako kmalu v več točkah popravila uredbo, ki jo je sprejela prejšnja vlada. Nepomembni prekrški po zakonu o tujcih po novem ne bodo več zadržek za sprejetje v državljanstvo. Poleg tega se v uredbi spreminja še nekaj drugih določb. Znižuje se raven neprekinjenosti pridobivanja dohodka na podlagi pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas, in sicer z dveh let na šest mesecev neprekinjeno. Odpravlja se tudi nejasnost, če so prekinjeni prejemki iz naslova zaposlitve, saj se bo za prekinitev štela prekinitev pravne podlage za pridobivanje prejemkov za več kot 30 dni. Na novo pa se opredeljuje tudi spregled opravljenega izpita iz znanja slovenščine na osnovni ravni zaradi nepismenosti. Odpravljajo se nejasnosti, ki so se pojavljale v praksi, in sicer glede tega, kdaj se oseba šteje za nepismeno in s čim prosilec to dokaže. Spreminja in dopolnjuje se še določba, ki se nanaša na sredstva, na podlagi katerih ima prosilec zagotovljeno materialno in socialno varnost, in sicer s prejemki družinskega pomočnika. Tehnične uskladitve pa bo deležna določba, ki se nanaša na prekinitev dejanskega življenja in okoliščine odsotnosti. Kar veliko sprememb za šele dve leti staro uredbo.
Vlada je v tem primeru torej ravnala, kot se v parlamentarni demokraciji od nje pričakuje. Upoštevala je priporočilo varuhinje človekovih pravic.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.