Erik Valenčič

 |  Mladina 46

Incident na FDV

Študentke in študentje doživeli nadlegovanje in grožnje

Z varnostniki nad študente

Z varnostniki nad študente
© Blaž Samec / Delo

Ob incidentu, ki se je zgodil 12. novembra na Fakulteti za družbene vede, se na novo postavlja vprašanje avtonomije univerze, ki pa je oboje, študente in profesorje, razdelilo na dva tabora. Povod za to je bil protest nekaj študentk in študentov med srečanjem Novi izzivi svetovni varnosti. Celosten pristop in novi Strateški koncept Nata (med gosti sta bila tudi direktor Natovega političnega načrtovanja Jamie Shea in član Natove skupine strokovnjakov Giancarlo Aragona). Študentje so izrazili nestrinjanje s tem, da je FDV »kot javna institucija ponovno klonil pod pritiski vladajoče ideologije in se spremenil v poligon za širjenje militarističnih diskurzov, ki v univerzitetnem prostoru nimajo kaj iskati«.
Protest študentskih aktivistov je potekal tako, da so pred enim izmed vhodov na FDV delili hrano, ki so jo sami pripravili, s sloganom Hrana - ne bombe!, nato pa je manjša skupina odšla v predavalnico in tam razvila transparent Stop militarizaciji, avtonomija univerzi. Čeprav je bil protest zastavljen miroljubno, je potekal vse prej kot mirno. V predavalnici so se na aktiviste fizično spravili drugi študentje, domnevno obramboslovci. Dva izmed njih sta protestnike nadlegovala tudi zunaj, zaplenila sta jim transparent, eden od njiju pa naj bi bil član skrajne desničarske skupine Tu je Slovenija. Svoje je dodala tudi varnostna služba FDV - nad študentske aktiviste je poklicala policiste in ti so enega od protestnikov popisali znotraj območja FDV.
Prisotnost policije je zmotila dekana Antona Grizolda, zadevo je preiskal in nazadnje sprejel pojasnilo varnostne službe, da je bila policija poklicana zaradi varnosti visokih gostov. »Sam dogodka sicer ne bi označil za incident, je pa bilo vse skupaj nekoliko neobičajno,« je dejal Grizold in dodal, da je FDV odprta fakulteta, ki prostore oddaja različnim uporabnikom. Poudaril je tudi, da so bili protestniki vabljeni, da na razpravi povejo svoje mnenje, zavrača pa njihove kritike o militarizaciji univerze, saj je novi strateški koncept Nata »aktualna družbena tema«, zato si gotovo zasluži pozornost.
Da je vendarle šlo za incident, pa meni 23 profesorjev oziroma asistentov s FDV, ki so v pismu vodstvu fakultete najostreje protestirali proti »fizičnim izgredom in sramotnemu maltretiranju naših študentk in študentov, ki so si jih privoščili varnostniki, policisti in neonacisti«. Med podpisanimi so Mitja Velikonja, Andrej Kurnik, Žiga Vodovnik, Gregor Tomc, Mirjana Ule, Aleš Črnič, Tanja Renar in številni drugi. V zvezi z neonacisti v pismu pišejo: »Že pred letom 2006 je bila na senatu FDV dana pobuda za spremljanje nestrpnosti zaradi zgodnjih znakov pojavljanja neonacistov in neonacističnih organizacij, ki pod lažnimi maskami domoljubja širijo nacistično propagando in novačijo za svoje nacistične organizacije.« Nedavno je na elektronski naslov študentskega časopisa Tribuna prišlo tole sporočilo, pošiljatelj je Matej Fugina: »Fantje in dekleta, glavo v roke! Obljubljam vam in tega se nameravam(o) 100 % držati: če bo kdorkoli sral po FDV-ju s svojimi skvoterskimi »black-block« protiimperialističnimi izpadi, ga bomo fizično odnesli ven. (...) Lepljenje prečrtanih svastik, »grafitiranje« stranišč ipd bo strogo sankcionirano. To ni metelkova.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.