Vanja Pirc

 |  Mladina 46  |  Politika

Kazen za upor?

Čeprav je sodišče odločilo, da mora RTV Slovenija redno zaposliti nekdanjega honorarnega novinarja, pol leta niso našli dela zanj

Novinar Radia Slovenija Boštjan Močnik

Novinar Radia Slovenija Boštjan Močnik
© Borut Peterlin

Sindikat novinarjev Slovenije je ob nedavnem evropskem dnevu akcije za kakovostno novinarstvo spet opozoril na težaven položaj slovenskih honorarnih novinarjev. Večina z medijskimi hišami sodeluje že leta in ima tudi enake obveznosti, kot če bi bila redno zaposlena, a delodajalci z njimi večinoma ne želijo skleniti pogodbe o redni zaposlitvi. Ključni razlog je seveda ta, da ima delodajalec s honorarnimi sodelavci bistveno manj stroškov, obenem jim tudi lažje odpove pogodbo. Honorarci se zato delodajalcu le redkokdaj zares uprejo.
A nekateri se uprejo. Novinar informativnega programa Radia Slovenija Boštjan Močnik se je za to odločil leta 2006. Ker je z javnim radiem redno sodeloval že od leta 2001 in ker je opravljal isto delo kot redno zaposleni kolegi, je od delodajalca zahteval, da ga redno zaposli. Direktor radia Vinko Vasle je zahtevo zavrnil. Močnik je zato vložil tožbo zoper delodajalca. Predlagal je tudi poravnavo, pri čemer je želel le zagotovilo, da bo dobil zaposlitev za obdobje treh let. Nacionalka je tudi to pobudo zavrnila. Sodišče pa se je na koncu postavilo na novinarjevo stran. Ljubljansko višje delovno in socialno sodišče je aprila letos odločilo, da ga mora RTV Slovenija zaposliti, in to za nedoločen čas, obenem pa mu mora izplačati tudi poračun plač za nazaj.
Čeprav bi bil Močnik lahko zgled drugim honorarnim novinarjem, se zdi skoraj neverjetno, da so se po razsodbi prave težave zanj šele dobro začele. Nacionalka, ki jo je medtem za nekaj let zapustil, ga je maja v skladu s sodbo sicer zaposlila na delovnem mestu novinarja specialista, a danes ne opravlja istega dela kot pred vložitvijo tožbe. Sprva je bil sicer član »starega«, dnevnoinformativnega uredništva, a dela tam ni dobil. Po naših informacijah naj bi mu nadrejeni povedal, da mu je bilo naročeno, da mu delovnih obveznosti celo ne sme naložiti. Potem so ga premestili v prometno pisarno. Za kakšno degradacijo gre, priča podatek, da je pred vložitvijo tožbe zoper RTV pripravljal poročila za vse tri programe, bral poročila na Valu 202, bral poročila v nočnem programu, pripravljal najpomembnejše informativne oddaje in jih vodil ter pripravljal prispevke, zdaj pa se je znašel v pisarni, kjer naj bi opravljal najpreprostejša novinarska dela, ki jih sicer dodelijo študentom. Še huje je, da tudi tam pol leta ni dobil dela in da ga je začel opravljati šele ta teden.
Močnik je zaradi težav na delovnem mestu že večkrat poiskal zdravniško pomoč. Že večkrat je tudi predlagal, da bi ga premestili nazaj v dnevnoinformativno uredništvo, kjer so potrebovali dodatne sodelavce, in da bi končno spet sedel pred mikrofon - tega namreč v pol leta še ni dočakal. Večkrat se je pritožil nadrejenim, obrnil se je tudi na sindikat in svet delavcev, a za zdaj se ni nič spremenilo. Poleti je tako zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja kršitve temeljnih pravic delavcev in kaznivega dejanja šikaniranja na delovnem mestu vložil kazensko ovadbo zoper Vasleta. Na Policijski upravi Ljubljana pravijo, da so septembra prejeli zahtevo državnega tožilstva za preverjanje določenih dejstev in okoliščin v zvezi z omenjenimi kaznivimi dejanji ter da postopek poteka.
Na RTV pa vztrajajo, da je bil Močnik po vrnitvi v prometno pisarno razporejen glede na potrebe Radia Slovenija, ki naj bi okrepil službo prometnih informacij. Dodali so, da so spoštovali odločitev sodišča, čeprav je primer trenutno v reviziji na vrhovnem sodišču, in da so Močnika za nedoločen čas zaposlili kot novinarja specialista, čeprav nima dokončane fakultetne izobrazbe, ki je pogoj za redno zaposlitev. Očitek glede pomanjkljive izobrazbe je sicer nenavaden, saj ima v radijskem informativnem programu univerzitetno izobrazbo le 38 od 55 redno zaposlenih, čeprav resda nihče od njih ni dobil zaposlitve v Vasletovem mandatu. Po drugi strani je Močnik z nacionalno poklicno kvalifikacijo radijski moderator - napovedovalec pridobil VI. (višješolsko) stopnjo izobrazbe. Prav zaradi te kvalifikacije se zdi tudi zahteva vodstva, da bi moral Močnik pred ponovno vrnitvijo pred mikrofon najprej opraviti obnovitveni govorni tečaj, brezpredmetna.
Primer Močnik meče skrajno nenavadno luč na vodstvo RTV, saj vse kaže, da je pripravljeno šikaniranje prepoznati le, kadar mu to koristi. Vodstvo je nedavno glasno opozarjalo, da naj bi bili zaposleni v RTV-jevem multimedijskem centru (MMC) deležni šikaniranja in tako so celo imenovanje novega odgovornega urednika Uroša Urbanije utemeljili z argumentom, da bo poskrbel za boljšo klimo med zaposlenimi. Mnogi so takrat ugibali, ali ni bila skrb za zaposlene v MMC le izgovor za imenovanje favoriziranega kandidata, ki naj sploh ne bi izpolnjeval razpisnih pogojev in - kar je v tem primeru morda še pomembnejše - ni imel podpore zaposlenih. Primer Močnik to potrjuje.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.