Deja Crnović

 |  Mladina 46  |  Družba

25 let Festivala gejevskega in lezbičnega filma

Letos poudarek na 70. letih in seksualni revoluciji

Ljubljanski Festival gejevskega in lezbičnega filma letos praznuje 25 let in je najstarejši takšen filmski festival v Evropi. Z osemdnevnim programom in 29 različnimi filmi bo tudi letos v Kinoteki ponudil smetano letošnje mednarodne produkcije, del festivala pa bo namenjen domačim klasikom, kot so Duletičevi Tovariši ter Hladnikova Maškarada in Ubij me nežno.
Festival gejevskega in lezbičnega filma je svojo pot začel leta 1984 pod imenom Magnus in je prva leta delovanja po besedah organizatorja Braneta Mozetiča užival naklonjenost večine neodvisnih gibanj doma in v tujini. Nekaj sredstev za festival se je stekalo tudi iz različnih skladov za pomoč nekdanjim socialističnim državam. Vendar pa je bil festival leta 1987 zaradi politične in medijske gonje odpovedan. Politiki in mediji so ga razglasili za »mednarodni kongres homoseksualcev«, svet za socialno in zdravstveno varstvo pri RK SZDL in ljubljanska inšpekcijska služba pa sta sklenila, da je kongres treba prepovedati, »saj bi shajanje te rizične skupine iz vse Evrope pomenilo resno nevarnost zaradi širjenja aidsa«. Naslednjič je festival nevšečnosti doživljal devet let kasneje, ko je takratni minister za kulturo Janez Dular zagrozil s kaznimi in z ustavitvijo festivala, če ta ne bo upošteval nove zakonodaje, po kateri se morajo tujejezični filmi obvezno predvajati s slovenskimi podnapisi, česar pa organizatorji zaradi finančne omejenosti niso zmogli. Filmi so se leta 1996 zasilno simultano prevajali.
Sicer pa po Mozetičevih besedah festival nikoli ni bil deležen prevelike pozornosti; tri leta je gostoval v Cankarjevem domu, a tam kmalu po ustanovitvi Liffa ni imel več kaj iskati, zato je od začetka devetdesetih let potekal predvsem v Kinoteki in Kinodvoru. Festival je nizkoproračunski, na začetku so veliko filmov solidarnostno najemali brezplačno, od avtorjev in od nekaterih distributerjev, številni predvajani filmi pa sploh niso posneti na filmskem traku, saj je tudi narava predvajanih filmov alternativna in nizkoproračunska.
Kaj ločuje Festival gejevskega in lezbičnega filma od drugih filmskih festivalov? »Filmi so namenjeni predvsem gejevski in lezbični populaciji, težko je opisati, kakšni so ti filmi, vendar nekateri vidimo, ali je film ''straight'' ali je gejevski,« pojasnjuje Mozetič. Opaža tudi, da je med gledalci vedno več lgbt populacije, drugače od začetkov v osemdesetih letih, ko je na festival zahajala predvsem tako imenovana straight populacija.
In kateri so trije urgentni filmi letošnjega festivala po Mozetičevem mnenju?
Francoski film Rojeni leta 68, ki analitično prikazuje dogodke okoli leta 1968 in družbene spremembe zadnjih štiridesetih let, švedska komedija Patrik 1,5, ki se pozabava s težavami istospolnih parov, ki želijo posvojiti otroka, ter britanski film Shank o vandalski tolpi iz Bristola.
Festival bo potekal od 28. novembra do 6. decembra v Ljubljani, Celju in Kopru.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.