Deja Crnović

 |  Mladina 47

Kaj se zgodi z našo elektronsko pošto, ko umremo

Posthumne politike ponudnikov spletnih storitev

Pot do virtualnega samomora

Pot do virtualnega samomora
© Seppukoo

Spletna socialna omrežja, kot je Facebook, ob smrti omogočajo različne oblike skupinskega žalovanja, od spletnega izrekanja sožalja do ustvarjanja spletnih skupin, kjer se ljudje lahko poklonijo spominu na preminulega. Nekoliko manj enostavni pa so načini, na katere ponudniki spletnih storitev obravnavajo spletne račune preminulih. Kaj se zgodi z našo elektronsko pošto, ko umremo?
Če imate pošto pri Gmailu, bo vaš račun ostal odprt za vedno. Do njega bodo po vaši smrti lahko dostopali najbližji sorodniki, če bodo Googlu dostavili vse potrebne podatke, tudi elektronsko pošto, ki ste jim jo kdaj poslali, potrdilo o smrti in druge papirje. Samo sorodnik lahko zaprosi za zaprtje spletnega nabiralnika. Če torej nočete, da vašo zasebno spletno pošto po vaši smrti prebirajo sorodniki, se je varneje odločiti za spletno pošto pri Yahooju. Yahoo ima glede dostopa do spletnega nabiralnika umrlih veliko strožjo politiko: do nabiralnika po smrti uporabnika ne more nihče. Edino, kar lahko sorodniki storijo, je, da zahtevajo izbris računa.
Do zasebnosti so nekoliko prijaznejši tudi pri Hotmailu, kjer neaktivne spletne nabiralnike v enem letu tako ali tako izbrišejo, dopuščajo pa možnost, da bližnji sorodniki ob dostavi potrebnih dokumentov dostopajo do še aktivnega profila.
Facebook ne dovoljuje dostopa do profila preminulega, lahko pa osebni profil spremeni v spominski profil, če za to dobi prošnjo, ki jo lahko izpolni kdorkoli, pod pogojem, da posreduje potrdilo o smrti ali osmrtnico. Ko je profil spremenjen v spominskega, se onemogoči funkcija spreminjanja statusov, do njega lahko dostopajo samo prijatelji, ki jih je oseba nabrala pred smrtjo, družinski člani pa lahko urejajo tudi spominsko stran brez dostopa do občutljivih uporabnikovih informacij.
Nekoliko nenavadne akcije pa so se lotili umetniki na strani Seppukoo.com, saj so letos na Facebooku ustvarili profile mnogim že preminulim zvezdnikom, kot so Jim Morrison, Kurt Cobain, Guy Debord in Ian Curtis. Čeprav preminuli, so si zvezdniki prek lažnih profilov še vedno lahko nabirali prijatelje, nato pa so jih prek portala Seppukoo usmrtili. Seppukoo je umetniški način elektronskega samomora ali, kot pravijo ustvarjalci: »Da bi naredili Seppukoo, se vam ni treba ubiti v resničnem življenju. Res. Konec koncev vas samomor v resničnem življenju ne bo izbrisal s Facebooka. NIKOLI!« Vpis na Seppukoo pa bo deaktiviral vaš profil na Facebooku. Potem ko naredite Seppukoo, lahko profil na Facebooku ponovno aktivirate, Seppukoo pa je mogoče narediti samo enkrat.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.