Deja Crnović

 |  Mladina 47

Granitna kocka v lokal Open in opravičilo

Prvo zaslišanje napadalcev na Mitjo Blažiča

/media/www/slike.old/mladina/mopensojenjeromansipicdelo.jpg

© Roman Šipič / Delo

V torek zjutraj je potekalo prvo zaslišanje v zvezi z napadom na lokal Open, ki se je zgodil letos poleti in v katerem so z baklami in s kamenjem napadli aktivista Mitjo Blažiča, ki je kadil pred lokalom, medtem ko je v njem potekal literarni večer. Od sedmih oziroma osmih napadalcev so kmalu po napadu tri prijeli. Eden od njih ostaja v priporu, drugima dvema pa so hišni pripor v torek odpravili.
Marko Kous, Jan Stenovec in Jernej Šercer, sicer člani navijaške skupine Green Dragons, so v torek na okrožnem sodišču v Ljubljani dejanje priznali in Blažiču segli v roko ter se mu opravičili rekoč, da so jim stvari ušle iz rok in da so zgolj želeli izraziti svoje mnenje, saj jih izkazovanje istospolne usmerjenosti v javnosti in pred otroki moti.
»Jaz sem njihovo opravičilo sicer sprejel, ker bi bilo necivilizirano, če ga ne bi, vendar pa sem prepričan, da opravičilo ni bilo iskreno, ampak zgolj po nasvetu odvetnikov. Če bi trojica mislila resno, bi bolj sodelovala pri preiskavi, saj še vedno niso znani vsi storilci, niti niso priznali, da je šlo za homofobno nasilje,« pravi Blažič, ki je v napadu dobil opekline na vratu, rano, ki jo je verjetno dobil zaradi udarca s kamnom, so mu morali šivati, imel pa je tudi modrice po vsem telesu. »Če bi napadalci vedeli, kaj jaz, moji prijatelji, moj partner in vsi istospolno usmerjeni preživljamo od napada, ne bi na to niti pomislili,« meni Blažič, ki naj bi ga bili pred časom pozvali, naj ovadbo umakne, vendar tega ne bo storil.
Grožnje, namenjene homoseksualcem, so se stopnjevale tudi minuli konec tedna, tik pred zaslišanjem. V noči s sobote na nedeljo so neznanci v lokal vrgli granitno kocko in razbili steklo, vendar pa v tistem času v lokalu ni bilo nikogar. V nedeljo pa je spletno stran Legebitre napadla turška nacionalistična skupina Fatihler in na njej pustila svoj grb in napis: »Nič gejev - nič lezbijk.« Pri Legebitri ugotavljajo, da je napad morda posledica objave intervjuja v reviji Narobe, ki jo izdaja Legebitra, kjer je eden od sorodnikov ubitega turškega geja Ahmeta Yildiza govoril o »umoru iz časti«.
Sicer pa je Blažič v torek vložil še odškodninski zahtevek v višini 10.000 EUR zaradi telesnih in duševnih bolečin, strahu, razžalitve dobrega imena in časti ter kršitve osebnosti in dostojanstva. Dobršen del odškodnine bo namenil lokalu Open in društvu Parada ponosa.
Proces proti napadalcem se bo nadaljeval konec januarja.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.