Urša Marn

 |  Mladina 47

Kreativno računovodstvo ...

... ali kako proračunski primanjkljaj v drugo prikazati kot presežek

Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes

Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes
© Miha Fras

Zaključni račun proračuna za leto 2008 v državnem zboru ni bil potrjen, saj so mu podporo odrekli poslanci koalicijskih strank. Menili so, da zaključni račun ne prikazuje računovodsko realne slike, kar je ugotovilo že računsko sodišče, ki je o splošnem delu zaključnega računa izreklo negativno mnenje, glede pravilnosti izvršitve proračuna pa mnenje s pridržkom. Revizorji so ugotovili, da lanski proračun ni izkazoval 65 milijonov evrov presežka, temveč dobrih 43 milijonov evrov primanjkljaja. Tako velika razlika je nastala predvsem zaradi nepravilno knjiženih vračil vlaganj v telekomunikacijsko omrežje. Davkoplačevalci zaradi napake sicer niso bili odškodovani, vendar to ne spremeni dejstva, da gre za kreativno računovodstvo, ki je ustvarilo lažen vtis o proračunsko uspešnem letu. Zadeva je še toliko bolj skrb zbujajoča, ker gre za ponovitev napake, ki smo ji bili priča že pri zaključnem računu proračuna za leto 2007. Tudi takrat so revizorji računskega sodišča razkrili, da je ministrstvo za finance pozabilo na izplačilo sredstev upravičencev za vlaganja v javno telekomunikacijsko omrežje, zaradi česar je proračun izkazoval presežek, čeprav bi moral izkazovati primanjkljaj. Ker državni zbor zaključnega računa tudi lani ni izglasoval takoj, je opozicijska SDS bojkotirala glasovanje o vstopu Hrvaške v Nato, popustila pa je šele, ko je koalicija popustila pri zaključnem računu. Zaključni račun je bil tako potrjen šele v drugem glasovanju, ko je koalicija popustila izsiljevanju SDS.
Po mnenju stranke Zares so bili domnevni proračunski presežki, ki jih je prikazala prejšnja vlada, namenjeni olepševanju njene javne podobe. Danes se kaže, da je bivša vlada v času debelih krav in obilne letine za seboj pustila »prazne kašče« in da je cesar gol, pravijo v Zaresu. Pa so stvari res tako preproste? Čeprav drži, da je večino lanskega leta nad proračunom bedela Janševa vlada, ne gre pozabiti, da je najpozneje od primopredaje poslov nad proračunom bedela vlada Boruta Pahorja in da je ta vlada proračunsko leto tudi zaključila in proračun poslala v presojo računskemu sodišču. Sedanja vlada bi torej pomanjkljivosti vsaj teoretično lahko odpravila, še preden je zaključni račun poslala v državni zbor. »Če je Pahorjeva vlada ali koalicija imela pomisleke o ustreznosti podlag glede izvrševanja proračuna, bi lahko vlada že v preteklem letu predlagala rebalans,« menijo v poslanski skupini SDS. Dodajajo pa še: »Glede na to, da je 37 poslancev koalicije glasovalo proti predlogu lastne vlade, je sedaj na potezi vlada, da ponovno predlaga zaključni račun za leto 2008 in da poslovno leto 2008 zaključi v skladu z zakonodajo in predpisi.«
Težava je le, kako naj vlada to stori. V veljavni zakonodaji ni predvideno, kako ravnati, če državni zbor zaključni račun zavrne. Zato namerava računsko sodišče v sodelovanju z ministrstvom za finance v novelo zakona o javnih financah predlagati dopolnitev člena, ki računskemu sodišču nalaga izvedbo revizije zaključnega računa. S tem naj bi po besedah predsednika računskega sodišča Igorja Šoltesa zagotovili pravno podlago, da bo vlada sploh lahko popravila napako, ki so jo ugotovili revizorji.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.