Vanja Pirc

 |  Mladina 47

Neoliberalec med liberalci

Nastop Rada Pezdirja na konferenci ob 20. obletnici preoblikovanja ZSMS v politično stranko je razburil liberalce

Vlado Miheljak na konferenci protestno ni nastopil

Vlado Miheljak na konferenci protestno ni nastopil
© Borut Peterlin

Nedavno je minilo 20 let od 13. kongresa Zveze socialistične mladine Slovenije (ZSMS), na katerem je ta mladinska politična organizacija postala politična stranka, katere naslednici sta danes LDS in Zares. Liberalna akademija in fundacija Libertas sta ob tej priložnosti pripravili konferenco Kako danes živi duh liberalizma?, a seznam govorcev je še pred prireditvijo poskrbel za nekaj slabe volje med povabljenci.
Nekatere je denimo zmotilo, da se je med govorci znašla le predsednica ene od dveh strank, ki sta se razvili iz ZSMS, Katarina Kresal iz LDS, ne pa tudi predsednik druge stranke, Gregor Golobič iz Zaresa. Liberalna akademija ga je na dogodek sicer povabila. Druge je zmotilo to, da so na konferenci poleg intelektualcev iz akademske sfere sploh nastopili politiki. Največ očitkov pa je letelo na odločitev, da je bil za govorca povabljen ekonomist Rado Pezdir, ki se je v minulih letih proslavil z zagovarjanjem neoliberalnih stališč, prav tistih, ki jim v krogu Liberalne akademije odločno nasprotujejo in jih vidijo kot enega ključnih krivcev za sedanjo gospodarsko krizo. Pezdir je sicer znan po številnih sočnih izjavah; pred časom je denimo v Financah zapisal, da imajo sindikati pri nas »precej dvomljivo in pollegalno vlogo«. »Nihče jim nikoli ni dal mandata, naj odločajo namesto nas, pa vendar nam vedno vsiljujejo svoj prav,« meni Pezdir.
Ker bi lahko Pezdirjev nastop na takšnem dogodku javnosti poslal pomenljivo sporočilo, se je eden od predvidenih govorcev, politični komentator in profesor psihologije na Fakulteti za družbene vede dr. Vlado Miheljak, nastopu protestno odpovedal. Odločitve ni želel podrobneje utemeljiti, dejal je le, da se v družbi govorcev ni prepoznal, ker je bila »preveč heterogena«.
Predsednik Liberalne akademije dr. Darko Štrajn pravi, da je bil tudi sam začuden nad izbiro nekaterih govorcev, saj jih je nekaj izbrala akademija, druge pa je povabila fundacija Libertas. »Šele pozneje smo izvedeli, da bo konferenca potekala ob 20. obletnici preoblikovanja ZSMS v politično stranko, in šele pozneje smo izvedeli tudi, da bodo med govorci politiki in ekonomist Pezdir. Z dr. Miheljakom sva imela dolg pogovor o tem in njegova pravica je bila, da udeležbo na konferenci odkloni,« pravi Štrajn. Kot dodaja, obžaluje, da so nastali takšni zapleti, a pomembneje se mu zdi, da je bila razprava koristna. »Sam sem upal, da bo Pezdir zagovarjal neoliberalizem, saj bi potem lahko veliko polemizirali. A govoril je le o etiki, pri čemer sem dobil vtis, da je tudi on začel dvomiti o pravilnosti doktrine, ki jo je zagovarjal.«
Pezdir je na konferenci res ubral spravljivejši ton, saj je govoril o tem, da se morala in trg oziroma ekonomska in osebna svoboda ne izključujeta, temveč gresta »z roko v roki«. Kot je ugotavljal, nam pri tem manjkata sistem vrednot in družbena pogodba, ki bi omogočala normalen razvoj ekonomskega in političnega trga.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.