Staš Zgonik

 |  Mladina 48

11. september v telefonskih sporočilih

Nov vpogled v dogajanje na dan terorističnih napadov v New Yorku

Spletni portal Wikileaks, ki omogoča anonimno objavljanje tajnih dokumentov, je spet presenetil. Minuli teden je objavil več kot pol milijona besedilnih sporočil, ki so si jih prebivalci New Yorka prek pozivnikov pošiljali na dan terorističnih napadov 11. septembra 2001. Uradne potrditve, da so objavljena sporočila pristna, še ni, je pa nekaj ljudi, omenjenih v sporočilih, pristnost že potrdilo. Osebje portala Wikileaks vira podatkov seveda ni pripravljeno razkriti. Tiskovni predstavnik portala Daniel Schmitt je za časnik New York Times povedal, da naj bi bili podatke, ki jih zajemajo sporočila iz sistemov štirih takrat najbolj priljubljenih ponudnikov pozivnikov, pridobili s programom za nadzorovanje takih sporočil, ki je očitno deloval že pred 11. septembrom. Zato so prepričani, da so jim bili podatki poslani z namenom opozoriti na varovanje zasebnosti in sporno prakso shranjevanja podatkov telekomunikacijskih družb. Ameriški kongres je seveda že napovedal preiskavo razkritja.
Objavljeni podatki so zanimivi iz več razlogov. Ker je večina sporočil povsem zasebne narave, omogočajo vpogled v intimno dojemanje terorističnih napadov. Tako je neka ženska svojemu možu zjutraj napisala: »WTC sta zadeli dve letali. Prižgi televizor, če lahko. P. S.: Pohištvo prispelo in je videti super.« Potem so tu številna zaskrbljena sporočila, na primer. »Začenjam računati, koliko denarja mi bo navrglo tvoje življenjsko zavarovanje, ker če me takoj ne pokličeš, da mi poveš, da nisi mrtev, te bom ubila!«
Del pozivnikov, katerih sporočila so bila prestrežena, je očitno pripadal tudi policistom in celo agentom tajne službe (angl. Secret service), odgovorne za varovanje ameriškega predsednika. Iz sporočil policistov je jasno razvidna zmeda prve ure po dogodku, od stalnega prestavljanja zbirnih točk do poročil o eksplozijah bomb v WTC-ju in novic o strmoglavljenju helikopterja pri Pentagonu pa do opozoril o bombah, podstavljenih pred zunanjim ministrstvom. Eno od mnogih sporočil - očitno ga je poslal pripadnik tajne službe - poroča o anonimnem klicu z opozorilom, da je tarča napada tudi predsedniško letalo Air Force One s kodnim imenom ANGEL, drugo pa, da sta Bushevi dvojčici (koda Twinkle & Turq) na varnem.
Teoretiki zarote seveda upajo, da bodo morda v množici sporočil našli taka, ki bodo potrdila, da je administracija vedela za napade ali jih je celo pomagala izpeljati. Za zdaj te sreče niso imeli. Veliko je sicer pričevanj o bombah, a je to verjetno bolj posledica vsesplošne zmede kot česa drugega. Res je seveda, da je težko pričakovati, da bi se kdo o taki zaroti pogovarjal prek nekodiranih pozivnikov. A če so med prestreženimi sporočili tudi sporočila uslužbencev tajne službe, se nikoli ne ve.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.