Staš Zgonik

 |  Mladina 48

Nevzdržne vinjete

Dars v nekaj letih s cestninami ne bo več mogel servisirati svojih dolgov

Nove modre vinjete

Nove modre vinjete
© Dars

Izteka se prvo leto, v katerem smo vožnjo po avtocestah »plačevali« izključno z vinjetami. In ta predvolilni bonbonček Janševe vlade bomo po ustih valjali vsaj še nekaj let.
V prvih devetih mesecih letos je Dars v svoji blagajni s prodajo vinjet zbral dobrih 85 milijonov evrov, nekoliko več - 92 milijonov - je prinesla cestnina za tovorna vozila. Do konca leta naj bi po pričakovanjih zbral najmanj 220 milijonov evrov cestnin (s prodajo vinjet nekaj manj kot 100 milijonov), to je za približno 10 odstotkov več kot lani. Če prištejemo še kazni za vožnjo brez vinjete - do zdaj so jih izdali nekaj manj kot 50 tisoč -, se je v blagajno ob domnevi, da so kazen vsi plačali v osmih dneh, steklo še približno 7 do 8 milijonov evrov. Prihodki od prodaje vinjet (brez kazni) naj bi se po pričakovanjih Darsa prihodnje leto zvišali na 115 milijonov evrov.
Kaj pa Darsov dolg? Na zadnji dan oktobra je po podatkih, objavljenih na Darsovi spletni strani, zgolj glavnica dolga znašala skoraj 3 milijarde evrov, z obrestmi pa kar 4,5 milijarde. Leta 2002 je imel Dars 704 milijone evrov dolgoročnih posojil, njegove obveznosti za odplačevanje skupaj z obrestmi pa so tisto leto znašale 36 milijonov evrov. Cestnine so v blagajno prinesle 100 milijonov. Leta 2004 je bilo zbranih 137 milijonov evrov cestnin, odplačevanje dolga pa je Dars stalo 72 milijonov evrov. Tistega leta je imel Dars 1,2 milijarde evrov posojil. Leta 2008 je dolg znašal že 2,4 milijarde evrov, iz naslova cestnin pa so pobrali 200 milijonov. Odplačevanje dolga jih je stalo že 142 milijonov evrov. Če se bo ta trend nadaljeval, se bo torej v nekaj letih zgodilo, da bo znesek, potreben za servisiranje dolga, višji od Darsovih prihodkov.
Vlada je pred dnevi sprejela nov akcijski načrt za uvedbo elektronskega cestninskega sistema v prostem prometnem toku, ki bo za tovorna vozila začel veljati leta 2012, za osebna pa najkasneje leta 2014. Med letoma 2012 in 2014 naj bi pri osebnih vozilih zdajšnje nalepke začasno nadomestile elektronske vinjete - naprave, podobne sistemu ABC, s prodajo katerih bo nekdo dobro zaslužil. Prometni minister Patrick Vlačič upa na vzdržen sistem, ki bo Darsu omogočil odplačevanje dolgov. Po projekcijah naj bi s spremembo sistema na leto s cestninami zbrali od 45 do 70 milijonov evrov več kot z zdajšnjim sistemom. A bo tudi to po vsej verjetnosti težko dovolj.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.