Izplačevanje državnih odškodnin ...

... za žrtve kaznivih dejanj je še v povojih

V sklopu napovedi sprememb zakonodaje, ki ureja vprašanje najhujših kršiteljev cestnoprometnih predpisov, je pravosodni minister Aleš Zalar napovedal tudi nekatere spremembe pri delovanju Sklada za plačilo odškodnine žrtvam kaznivih dejanj, s katerimi naj bi poleg nekaterih drugih skupin žrtev v ospredje postavili otroke in svojce žrtev prometnih nesreč.
Z novim letom bo minilo štiri leta od uveljavitve zakona o odškodnini žrtvam kaznivih dejanj, ki ga je Slovenija v pravni red vgradila na podlagi evropske direktive. Upravičenec do odškodnine po tem zakonu je prosilec, ki je državljan ene izmed držav članic EU in je bilo zoper njega na območju Slovenije storjeno naklepno kaznivo dejanje, ki je bilo zaznano ali naznanjeno pristojnemu organu pregona. Upravičenec je zaradi kaznivega dejanja pretrpel telesne poškodbe, okvaro zdravja ali duševne bolečine, povrnitve škode pa ne more zahtevati po pravilih obligacijskega zako-nika.
Če upravičenec izpolnjuje naštete pogoje, ima torej pravico do odškodnine ne glede na to, ali je storilec dejanja znan, in ne glede na to, ali je bil kazenski postopek uveden.
Tako zakonodaja, kakšen pa je postopek? O prošnjah prosilcev odloča posebna petčlanska komisija. Predsednik komisije je vedno vrhovni ali višji sodnik s področja civilnega prava, imenovan pa je na predlog predsednika vrhovnega sodišča. Leta 2006 po podatkih ministrstva za pravosodje 53 prosilcem ni bila izplačana nobena odškodnina. Leta 2007 je sklad prejel 146 prošenj in 20 prosilcem izplačal 25.749 evrov odškodnin. Lani je bilo prosilcev 125, ugodeno je bilo 29, skupaj pa so prejeli 27.395 evrov. Za letos podatkov še ni.
Višina izplačane odškodnine je sicer odvisna predvsem od tega, kako hudo je kaznivo dejanje, in od posledic ter znaša od najmanj 50 pa do največ 10.000 evrov.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.