Nacionalni program za Rome

Brez pravih in premišljenih novosti

Romska družina iz Grosuplja

Romska družina iz Grosuplja
© Borut Peterlin

Pred dnevi je vlada potrdila predlog nacionalnega programa ukrepov za Rome za obdobje 2010-2015 in ga poslala v pregled občinam in romskim organizacijam. Čeprav dokument ni javen, je bil že deležen številnih kritik strokovnjakov.
Glavni očitek nacionalnemu programu za Rome je, da govori samo o vprašanjih in projektih, ki že tečejo, teh pa je bistveno premalo. Nacionalni program hkrati ne prinaša odprave razločevanja med avtohtonimi in neavtohtonimi Romi, torej premika na načelni ravni, ki ga zahtevajo mednarodne institucije prava človekovih pravic.
Kritike so tudi glede rešitve vprašanja urejanja prostora. Glavna težava ni sama vsebina nacionalnega programa, pač pa dejstvo, da se odpravlja soglasje ministrstva za okolje k občinskim prostorskim načrtom, kar pomeni odpravo še zadnje varovalke pri preselitvah romskih naselij, če bi se lokalne skupnosti odločile zanje. Tako bo lahko lokalna skupnost teoretično na silo sama prestavila romsko naselje.
Tudi pri vprašanju zaposlovanja gre zgolj za navajanje že sprejetih ukrepov aktivne politike, to pa v praksi pomeni zgolj dodatno zaposlovanje Romov prek javnih del. Zapostavljeni so še ukrepi, kar zadeva socialno varnost, in tudi pri zdravstvu predlagani dokument ne predvideva večjih novosti. Kaj še manjka krovnemu dokumentu o romski problematiki za prihodnjih pet let? Niso omenjeni ukrepi v skupnost usmerjenega policijskega dela, krepitev in širitev politične participacije Romov itd. Predlog nacionalnega programa prav tako ne predvideva rokov za izvedbo predvidenih ukrepov, niti ne omenja sredstev in finančnih virov zanje.
A nekaj je tudi pohval, dobro naj bi bilo napisano poglavje Osveščanje in boj proti diskriminaciji, ki govori o izobraževanju romskih aktivistov, svetnikov in predstavnikov. Zadostno oceno lahko dobi predlog tudi na področju osnovnega izobraže-vanja.
Ker romsko vprašanje pri nas med nevladniki najpozorneje spremlja Amnesty International Slovenije, smo za mnenje povprašali še predstavnike te organizacije, a dobili samo takole pojasnilo: »Pri nas žal nismo seznanjeni z vsebino Nacionalnega programa vlade za Rome, saj je bil dosedanji postopek oblikovanja nacionalnega programa netransparenten z vidika vključevanja zainteresirane civilne družbe. Oblasti nam osnutkov besedila do zdaj niso želele posredovati.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.