Borut Mekina

 |  Mladina 48

Rupel krši zakon

Kaj bo storilo zunanje ministrstvo?

V SDS, natančneje v mestnem odboru Slovenske demokratske mladine (SDM), so se minuli teden odločno postavili v bran Dimitriju Ruplu. Rupel je član strokovnega sveta SDS, v njem vodi odbor za zunanjo politiko. Kot je znano, pa je v zunanjem ministrstvu zaposlen kot uradnik ranga veleposlanika. Težava je v tem, da v 45. členu zakona o zunanjih zadevah jasno piše, da »diplomat ne sme imeti funkcij v organih političnih strank«. Ali torej Rupel krši zakon?
V SDM so seveda prepričani, da ne. V besedilu »Novinarski flop tedna« so zapisali, da Rupel ne krši zakona, kajti »strokovni svet SDS in znotraj njega Odbor za zunanjo politiko, ki mu predseduje dr. Rupel, ni vodstvo stranke, temveč sta to izvršilni odbor in Svet SDS. Strokovni svet je posvetovalni organ, ki spremlja dogajanje v Sloveniji in na podlagi tega daje mnenja in priporočila, ki na koncu lahko postanejo tudi del pobud in predlogov stranke SDS za izboljšanje trenutnih razmer v državi.«
Lepo opredeljeno, toda v SDM se očitno ne zavedajo, da statut njihove stranke, do katerega bi lahko na spletu prišli z nekaj kliki, ne razlikuje med vodstvenimi in drugimi organi stranke, temveč govori zgolj o organih stranke, ravno tako kot zakon o zunanjih zadevah. Deveti člen statuta SDS pravi, da je organ SDS med drugim tudi strokovni svet SDS. Tudi v notranjem ministrstvu pojasnjujejo, da si stranke poleg obeh nujnih teles (organ predstavnikov in izvršilni organ) v statutu pač same določijo preostale organe.
Tako je torej očitno, da Rupel krši zakon o zunanjih zadevah, s tem ko hkrati s službo na zunanjem ministrstvu opravlja še funkcijo ministra SDS v senci. Edino nerešeno vprašanje je še - pravijo v notranjem ministrstvu -, ali gre pri Ruplovem članstvu za opravljanje funkcije ali za kaj drugega, saj zakon o političnih strankah o tem ne govori. Iz zunanjega ministrstva seveda sporočajo, da bi o teh vprašanjih lahko dokončno odločilo le sodišče v morebitnem sodnem postopku. Ali bodo sodni postopek začeli, pa z ministrstva niso sporočili.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.