Staš Zgonik

 |  Mladina 48

Evropska sredstva za RKC

Največ - zaradi gozdov - pobere ljubljanska nadškofija

Nadškof Uran občuduje pokljuške gozdove

Nadškof Uran občuduje pokljuške gozdove
© Matej Leskovšek

Britanska nevladna organizacija Open Europe je v nedavno objavljenem seznamu 50 najbolj nerazumnih načinov porabe sredstev iz evropskega proračuna med drugim navedla tudi nekaj več kot 200 tisoč evrov kmetijskih subvencij, ki jih je prejela španska rimskokatoliška cerkev. To nas je spodbudilo k preverjanju, koliko evropskih sredstev si uspe izboriti veleposestniška slovenska RKC.
Naše poizvedovanje po škofijah in nadškofijah ni obrodilo sadov, saj smo povsod naleteli na gluha ušesa. Zato se moramo zanašati na uradne evidence, ki pa so precej razdrobljene in nepregledne. Na seznamu prejemnikov sredstev v okviru Enotnega programskega dokumenta med letoma 2004 in 2007, objavljenem na spletni strani kmetijskega ministrstva, najdemo obe nadškofiji in nekaj posameznih župnij. Iz seznama izhaja, da je ljubljanska nadškofija med letoma 2005 in 2007 za »investicije v gozdove za izboljšanje gospodarske in ekološke vrednosti gozdov« prejela skupaj približno 11 tisoč evrov (del seveda še v tolarjih). Mariborska nadškofija je pod isto postavko leta 2007 dobila 436 evrov.
Podatke smo preverili še na vseevropski spletni strani farmsubsidy.org. Podatki za mariborsko nadškofijo se ujemajo, pri podatkih za ljubljansko nadškofijo pa so razlike precejšnje, saj naj bi bila leta 2005 in 2006 skupaj prejela več kot 55 tisoč evrov. Za katere postavke jih je dobila, žal na strani ne piše.
Sodeč po seznamu, objavljenem na spletni strani kmetijskega ministrstva, je evropska sredstva prejelo tudi deset župnij, poizvedba na strani farmsubsidy.org pa navrže kar 62 župnij, med katerimi naj bi bila največ sredstev - dobrih 5 tisoč evrov - dobila župnija Trnje s koprskega območja, in celo štiri samostane - največ, nekaj več kot 2 tisoč evrov, je šlo Minoritskemu samostanu sv. Petra in Pavla.
Za leto 2008 obe nadškofiji niti po seznamu, objavljenem na spletni strani farmsubsidy.org, niti po tistem na spletni strani Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja nista prejeli nikakršnih sredstev. Iskanje je navrglo le štiri župnije, med katerimi je največ, nekaj več kot 2 tisoč evrov, dobila župnija Bela Cerkev v občini Šmarješke Toplice.
Zanimalo nas je tudi, ali je morda bilo evropskih sredstev deležno katero od podjetij v lasti RKC. V Gozdnem gospodarstvu Bled, ki je prek družbe Metropolitana v lasti ljubljanske nadškofije in ki upravlja njene pokljuške gozdove, so potrdili, da so v zadnjih dveh letih prejeli subvencijo za nakup mehanizacije, podrobnejših podatkov pa nismo dobili.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.