Deja Crnović

 |  Mladina 48

”Raje tišči glavo v pesek”

Poziv Zofijinih ljubimcev vladi naletel na gluha ušesa

George Bush in njegov veliki prijatelj Janez Janša

George Bush in njegov veliki prijatelj Janez Janša
© Borut Krajnc

Pred približno štirimi meseci je mariborsko Društvo za razvoj humanistike Zofijini ljubimci vladi, političnim strankam in poslancem v evropskem parlamentu poslalo poziv k pregonu administracije Georgea W. Busha za zločine proti človeštvu. Kot so zapisali v pozivu, sta Bush in njegova administracija prekršila nekaj pravil mednarodnega prava: izpeljala sta napad na tujo državo, dovolila in izvajala mučenje in nelegalno pridrževala ljudi. Seveda ni dvoma o upravičenosti poziva, toda društvo odziva slovenske politike ni prejelo. Že po prvem mesecu neodzivnosti so člani društva vladi začeli sistematično telefonirati vsak teden, a so jim po nekaj več kot treh mesecih prijazno sporočili, da odgovora vendar ne morejo pričakovati.
Zofijini ljubimci so tako na svoji spletni strani žalostno ugotovili, »da nobenemu politiku ni po volji, če se izkaže, da bi morda moral kdaj za svoje storjene napake odgovarjati pred sodiščem,« ter da je morebitni razlog za neodzivnost tudi Pahorjeva podpora Bushevemu sostorilcu Tonyju
Blairu za predsednika EU. »Pravi, da samo kot predsednik stranke SD in ne tudi kot predsednik slovenske vlade, pa vendar. Poleg našega predsednika vlade je Blairu podporo izkazal le še njegov strankarski kolega in naslednik na položaju ministrskega predsednika, Gordon Brown.«
Za mnenje o pozivu smo vprašali poslanca Zaresa Franca Jurija, enega redkih slovenskih poslancev, ki so v državnem zboru poudarili dvoličnost slovenske oblasti, kar zadeva vprašanje kršenja človekovih pravic. »S pozivom sicer nisem seznanjen, se mi pa zdi zelo utemeljen. Pozabljamo na vojne in sistematične kršitve človekovih pravic, ki so se zgodile zadnja leta, na primer v Guantanamu, Abu Ghraibu in po Afganistanu.« Glede na to, da je pred približno mesecem Slovenija v Generalni skupščini Združenih narodov v nasprotju s preferencami ZDA glasovala za poročilo Richarda Goldstona o izraelski ofenzivi na Gazo prejšnjo zimo, Juri meni, da bi morda potrebovali takšno poročilo tudi o Iraku.
Vendar pa realne možnosti, da bi Slovenija mednarodno skupnost pozvala k pregonu Busheve administracije, ne vidi: »Res, da je Slovenija storila pogumno dejanje, ko je glasovala za Goldstonovo poročilo, vendar ne vidim realne možnosti, da bi Slovenija, ki je podpisnica vilenske deklaracije, s katero je podprla vojno v Iraku, zdaj lahko zahtevala sodni pregon odgovornih, čeprav bi bilo to etično in moralno priporočljivo.«
Kot na spletni strani zaključijo Zofijini ljubimci, je akcija pričakovano spodletela, zato smo Borisa Vezjaka iz društva vprašali, ali se mu ne zdi njihov poziv nekoliko naiven. »Naše ravnanje rade volje dovolim označiti za naivno, če za naivno šteje pozivati k pregonu ljudi, ki so neposredno krivi in odgovorni za vojne zločine, uporabo prepovedanega orožja, mučenje zapornikov, delovanje v nasprotju z odločbami Združenih narodov ... Očitek o naši naivnosti je ciničen na podoben način, kot je cinično sramoten molk slovenske vlade in slovenskih strank. Kršitve mednarodnih konvencij zadevajo tudi slovensko državo in ne glede na to, da naša vlada ni pripravljena sprožiti nobenih postopkov, bi lahko v zadevi Busheve administracije izrekla vsaj neko moralno obsodbo. Raje tišči glavo v pesek,« je odgovoril Vezjak.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.