Ovadba v predalu

Po spektakularni aretaciji Zidarja in Penka se ni zgodilo še nič

Boštjan Penko

Boštjan Penko
© Borut Peterlin

Boštjan Penko, nekdanji sodnik, tožilec in predstojnik urada za preprečevanje korupcije, je ob prvi obletnici ovadbe zoper njega opozoril na to, da je od storitve domnevnega kaznivega dejanja in vložitve ovadbe preteklo nerazumno veliko časa.
Osemindvajsetega novembra je preteklo leto, odkar je policija zoper Penka vložila kazensko ovadbo, ker naj bi se bil kot tožilec sestajal z Ivanom Zidarjem, od napovedi ovadbe na tiskovni konferenci po aretaciji pa je minilo že kar leto in pol. Tožilstvo torej že vse leto preverja utemeljenost kazenske ovadbe, čeprav bi moral o njej pristojni tožilec praviloma odločiti v devetdesetih dneh. Tako je vsaj zapisano v državnotožilskem redu.
A Penko ni dobil niti obtožnice, kaj šele, da bi se na sodišču začel proces. Zdi se, da se je Barbara Brezigar odločila, da bo najboljša kazen za neposlušnega tožilca stanje negotovosti, stanje nenehne grožnje z obtožbo za kaznivo dejanje.
Penko je zato pred časom v tej zadevi vložil nadzorstveno pritožbo zaradi nerazumno dolgega reševanja zadeve, kar mu omogoča zakon. »Odgovor vrhovnega državnega tožilstva je bil, da je rešitev v moji zadevi povezana še s štirimi drugimi zadevami in da reševanje zadeve zato traja nekaj dalj časa! Javnost želim opozoriti na povsem sprevrženo logiko, ki jo prinaša ta argumentacija - štiri druge zadeve so namreč lahko le tiste, v katerih sam zahtevam kazenski pregon.« Ali torej tožilstvo z odločitvijo v primeru Penko čaka, ker preverja utemeljenost kazenske ovadbe zoper njegove krvnike? Penko dodaja, da ima »kot vsak državljan Slovenije tudi sam vso pravico pričakovati, da bodo vsi pristojni državni organi v mojem primeru delovali zakonito, hitro in učinkovito - pa najsi bo to v mojo korist ali v škodo. Funkcionarji, ki vodijo in nadzorujejo te organe, s tem prevzemajo pravno in politično odgovornost za zakonitost dela svojih podrejenih. Čas bi bil, da se sprožijo tudi mehanizmi za ugotavljanje njihove odgovornosti!«
Penko med drugim še vedno toži časopisno hišo Dnevnik za kar 100.000 evrov, ker je njen nekdanji tabloid Direkt »povsem nedolžen Penkov obisk lokala spremenil v medijski umor«. V tem primeru proces na sodišču že teče.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.