Staš Zgonik

 |  Mladina 49

Prva evropska agencija

Prvi večji uspeh ali le slaba trgovina

Evropski energetski trg bo reguliran iz Ljubljane

Evropski energetski trg bo reguliran iz Ljubljane
© Borut Peterlin

Slovenija je po dveh zmagah na nogometnih tekmah s Slovaško minuli konec tedna to državo premagala še na evropskem političnem parketu. Izid je bil 15 proti 11. S tem izidom se je končalo glasovanje o sedežu evropske Agencije za sodelovanje energetskih regulatorjev (ACER), torej bo ta agencija sedež imela v Ljubljani. Že prej je iz igre izpadla tretja kandidatka - Romunija. Igra je bila trda, kandidatke so licitirale z brezplačnim najemom prostorov za agencijo. Slovenija in Slovaška sta ponudili dveletni brezplačni najem, Romunija kar petletnega. Slovenija in Slovaška sta po pisanju spletnega portala EurActiv vodilnim uslužbencem agencije obljubili diplomatsko imuniteto in tudi oprostitev od plačila DDV, Romunija naj bi ponudbo razširila na vse bodoče zaposlene (bilo naj bi jih okoli 50). Kljub temu je Romunija prva izpadla iz igre. Seveda Sloveniji ni uspelo brez dodatnih (tajnih) obljub posameznim državam, na primer z obljubo za podporo pri kandidaturi za sedež v Varnostnem svetu Združenih narodov. Pa tudi to nam po naših informacijah ne bi pomagalo, če ne bi pravočasno umaknili blokade Hrvaške na poti v EU.
Ustanovitev agencije ACER zahteva tretji sveženj evropske zakonodaje, ki se nanaša na liberalizacijo energetskega sektorja, pri sprejemanju katerega je bila v času predsedovanja EU precej dejavna tudi Slovenija - od tod verjetno izhaja vsaj del podpore naši državi. Agencija - delovati naj bi začela najkasneje marca 2011, njen letni proračun pa naj bi znašal približno 7 milijonov evrov - naj bi postala svetovalni organ za evropske institucije, ki se ukvarjajo z delovanjem in urejanjem energetskega trga, imela pa naj bi tudi nekaj odločevalskih pristojnosti, kar zadeva čezmejno energetsko infrastrukturo. Kot pravi direktor direktorata za energijo na ministrstvu za gospodarstvo Janez Kopač: »ACER je neke vrste evropska centralna banka - regulator na področju energetike. To je silno pomembna institucija.«
Uspeh Sloveniji prinaša predvsem večji ugled. Na kak vodilni položaj v agenciji bi naša država le stežka računala, saj je bila nagrajena že z dodelitvijo sedeža. Tudi za druga delovna mesta se bodo morali slovenski strokovnjaki potegovati enako kot vsi drugi - na javnem razpisu. Vseeno poleg politične veljave in pa povečanih prihodkov storitvenega sektorja zaradi povečanega pretoka ljudi po Kopačevem mnenju z agencijo dobimo še nekaj: »Neposredno slovenska energetika ne bo imela od tega nič, posredno pa seveda, saj bomo bliže viru informacij.«
Slovenija se je tudi v preteklosti že potegovala za sedeže evropskih ustanov, a je bila pri kandidaturi za sedež Agencije za varnost na zunanjih mejah Unije Frontex in pri kandidaturi za sedež Evropskega inštituta za enakost med spoloma neuspešna. S tem ko je pridobila sedež agencije ACER, se je hkrati neformalno že odrekla sedežu evropskega satelitsko-navigacijskega sistema Galileo. Po mnenju gospodarskega ministra Mateja Lahovnika ta kandidatura ta hip za nas ni realna, opozicijska SDS pa seveda misli drugače.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.