Vanja Pirc

 |  Mladina 49

Proti zakoniku, a za razpise

RKC in z njo povezane organizacije so letos dobile vsaj 20.000 evrov

Rimskokatoliška cerkev je po zamenjavi dosedanjega ljubljanskega nadškofa ubrala še ostrejše tone glede novega družinskega zakonika, ki so ga nedavno pripravili na ministrstvu za delo in zdaj čaka na vladno obravnavo. Družinski zakonik naj bi po mnenju RKC razvrednotil pojem tradicionalne družine. Čeprav so besede, ki se nanašajo na novo državno družinsko politiko, težke, je zanimivo, da so se organizacije, povezane z RKC, tudi letos udeležile javnega razpisa, s katerim država sodeluje pri projektih v podporo družini. Ministrstvo za delo je prek razpisa, ki naj bi pomagal izboljšati kakovost družinskega življenja, sofinanciralo 111 programov družinske mediacije in programov družinskih centrov v skupni vrednosti 296.566 evrov. Pri tem je med organizacije, povezane z RKC, razdelilo več kot 20.000 evrov proračunskih sredstev.
Ministrstvo je sredstva odobrilo denimo Škofijski Karitas ljubljanske nadškofije; za projekt Zakonska in družinska mediacija in somediacija je prejela 2174 evrov. Zavodu iskreni.net, ki ureja katoliški družinski portal, je odobrilo 3105 evrov za projekt Družina, naš navdih: celostni program za izboljšanje kakovosti družin. Frančiškanski družinski inštitut je tokrat dobil 2329 evrov za družinski projekt Celostna pomoč mladim družinam. Ministrstvo je sredstva odobrilo tudi Društvu Salezijanski mladinski center Celje, ki naj bi s 7297 evri državne pomoči lažje izpeljal dva projekta. Prvi je dnevni center za mlade in družine, drugi projekt za družine otrok in mladostnikov z osebnostnimi in učnimi težavami. Društvo prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote, ki ga vodi lazarist Peter Žakelj, je dobilo 3493 evrov za reševanje stisk sodobne družine. Katoliški Inštitut za družino pa je dobil 2134 evrov za pomoč družinam po razvezi.
S tem da so na razpisu za sofinanciranje programov v podporo družini sodelovale tudi organizacije, povezane z RKC, ni nič narobe. Je pa nenavadno, da organizacije RKC kandidirajo za državna sredstva za reševanje družinskih stisk, hkrati pa nasprotujejo temu, da bi nekaterim družinam olajšali življenje. Družinskemu zakoniku namreč nasprotujejo zato, ker prinaša novo, sodobnejšo definicijo družine, ki je širša od zgolj koncepta oče + mama + otrok, in zato, ker pravico do vključitve v postopke za posvojitev otrok širi tudi na istospolno usmerjene.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.