Kdo je prijavil Mariniča

In kdo je protikorupcijski komisiji prijavil vse druge politične funkcionarje

Radovedni poslanec Branko Marinič

Radovedni poslanec Branko Marinič
© Borut Krajnc

Državnozborska komisija za preprečevanje korupcije je v torek spet poskušala zasedati za zaprtimi vrati in razpravljati o spremenjenem pravilniku, ki Kosovi komisiji za preprečevanje korupcije nalaga dolžnost posredovanja vseh prijav sumov korupcije. Ker je sejo poleg dveh koalicijskih poslancev obstruiral tudi en opozicijski, komisija ni bila sklepčna in je sejo prestavila na prihodnje leto. Je pa po spodleteli seji predsednik Branko Marinič ponovno poudaril, da je njegova komisija nadzorni organ Kosove komisije, Kos pa se temu legitimnemu nadzoru neprestano izmika.
Predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos ostaja neomajen. Dokler bo predsednik, njegova komisija zahtevanih podatkov Mariničevi ne bo poslala. Kos niti ne verjame, da bi Mariniču uspelo to doseči po pravni poti. Če pa se to zgodi, »bo(m) takoj odstopil«, kot pravi.
Marinič se je v zadnjem času sicer nekoliko umaknil in zahteva samo še vsebino vseh prijav sumov korupcije in ne podatkov o prijaviteljih, vendar »vsebina prijav nima nič opraviti z državnozborsko komisijo, poleg tega pa se iz vsebine prijave včasih prav lepo vidi, kdo je prijavitelj«, pojasnjuje Kos. Nerodno je predvsem to, da je Marinič predlagal spremembo pravilnika svoje komisije, ki bi ji omogočila vpogled v prijave korupcije, takoj ko je izvedel, da je Kosova komisija prejela prijavo suma korupcije zanj. Sejo v ta namen je sklical še isti dan, ko je visokošolski zavod, pri katerem naj bi bil goljufal glede študijskih obveznosti, poslal odgovor na to temo Kosovi komisiji.
Podatke, ki si jih želita Marinič in SDS, bi prek komisije najverjetneje dobile tudi vse druge stranke. Kako neprecenljive so lahko za politiko takšne informacije, povedo številke. Poleg tega, da je komisija za preprečevanje korupcije skupaj doslej prejela kar 2700 prijav suma korupcije, je dobila več kot 15 prijav, ki ovajajo ministre prejšnje in sedanje vlade, okoli 10 prijav zoper nekdanje in sedanje poslance in prijave zoper župane skoraj vseh mestnih občin.
Od javnosti znanih najvišjih nosilcev oblasti so to recimo nekdanji pravosodni minister Lovro Šturm, nekdanji minister za javno upravo Gregor Virant pa nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel in sedanji minister za delo Ivan Svetlik. Ker gre za prijave suma korupcije, je jasno, da je vsakokrat vpleten najmanj en nosilec oblasti, državni uslužbenec ali funkcionar. Vsi ti pa so po pravilu povezani s politiko.
Želja SDS, da bi dobila podatke o tistih, ki te funkcionarje ovajajo, ali pa o morebitnih sumih koruptivnih dejanj svojih političnih nasprotnikov, je torej razumljiva.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.