Erik Valenčič

 |  Mladina 49  |  Svet

Kdo je kriv za pirate?

Svetovni mediji redno poročajo o napadih somalijskih piratov na tuje ladje, praviloma pa ostaja popolnoma obrobno vprašanje, kaj številne izmed teh ladij tam sploh počnejo

Cunami je leta 2005 na obale severne Somalije naplavil ogromno rjastih zabojnikov, polnih radioaktivnega ter toksičnega odpada. Po podatkih ZN je od takrat zaradi radiacije in zastrupitve umrlo vsaj 300 domačinov.

Cunami je leta 2005 na obale severne Somalije naplavil ogromno rjastih zabojnikov, polnih radioaktivnega ter toksičnega odpada. Po podatkih ZN je od takrat zaradi radiacije in zastrupitve umrlo vsaj 300 domačinov.

»Po navedbah protipiratske misije EU so somalijski pirati napadli naftni tanker BW Lion, registriran v Hongkongu. Tankerju je uspelo ubežati dvema čolnoma, s katerih so nanj streljali z avtomatskim orožjem in ročnimi raketometi. V tem času je drugi skupini piratov uspelo zajeti ladjo z orožjem,« je 10. novembra poročal britanski BBC. Podobno so pisali pri agenciji Associated Press dober mesec prej. »Pirati so v Indijskem oceanu zajeli špansko ribiško ladjo, tunolovko Alakrano s 36 člani posadke. Šlo je že za drugi napad na to ladjo v manj kot mesecu dni. Četrtega septembra ji je, potem ko je bila napadena, uspelo pobegniti.« Obe novici, vsebinsko tako rekoč enaki, sta del že uveljavljenega medijskega poročanja o nenadnem vzponu somalijskih piratov, ki ogrožajo tuje ladje v Adenskem zalivu in Indijskem oceanu. »Kdo bi si bil mislil, da bodo leta 2009 svetovne vlade razglasile vojno proti piratom?« se sprašuje Johann Hari, kolumnist britanskega časopisa Independent.
A vojna je. Angažirale so se azijske velesile, med njimi Kitajska, Indija in Japonska, v nemirne vode je bojne ladje poslal tudi Nato in skupaj sestavljajo globalno morsko armado, ki poskuša dobiti bitko proti sodobnim morskim razbojnikom. Samo v prvih šestih mesecih leta 2009 je bilo 130 poskusov ugrabitev ladij ob Afriškem rogu in navkljub patruljiranju armade, ki je sestavljena iz več ducatov križark, se ti vrstijo naprej.

Kaj se dogaja na morju?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.