Erik Valenčič

 |  Mladina 51

“Stop cenzuri - svoboda novinarjem”

Hrvaški novinarji stopnjujejo proteste proti omejevanju medijske svobode

Okoli dvesto novinark in novinarjev je 10. decembra v centru Zagreba na protestnem shodu pod sloganom »Stop cenzuri - svoboda novinarjem« vlado vnovič ponovno opozorilo na krčenje medijske svobode na Hrvaškem. Predstavniki Hrvaškega novinarskega društva (HND) so ministrstvu za kulturo predali protestno deklaracijo, v kateri so zapisali: »Novinarji smo zaskrbljeni zaradi vse bolj negotovega socialnega položaja, stalnih poskusov delodajalcev, da nam zmanjšajo že pridobljene pravice, ukinjanja delovnih mest in pa zaradi vse bolj trivialnih nalog, ki smo jih prisiljeni opravljati. Čeprav je cenzura prepovedana z 38. členom ustave, se pogosto izvaja. Glavni cenzorji so veliki oglaševalci, politiki in lastniki medijev, ki se združujejo, da bi nas cenzurirali oziroma nas spodbudili k samocenzuri. Mi tega ne bomo dopustili.«
To je bil še eden, sicer največji, v vrsti protestov hrvaških novinarjev v zadnjih dveh mesecih. 20. novembra se je pred stavbo državne televizije, HRT, zbralo okoli 100 zaposlenih, ki so s tiho demonstracijo, čez usta so si nalepili rdeče lepljive trakove v obliki črke X, opozorili na cenzuro v svoji hiši. Povod za protest je bila odločitev odgovorne urednice informativnega programa Hloverke Novak Sržić, da zamenja urednico oddaje Dossier.hr Ane Jelinić, ker je preveč zavzeto poročala o korupciji v državi. Pred tem je HRT pretresla še afera Četniška kurba, saj je direktor Vanja Sutlić novinarko Ivano Dragičević Veličković ozmerjal s četniško kurbo, ki ne sme nastopati v neki humanitarni akciji le zaradi tega, ker je poročena s Srbom. Pozneje je Sutlić odstopil.
»V zadnjih letih je bilo izvršenega ogromno političnega pritiska, nekateri ključni novinarji ter uredniki so bili ali premeščeni, zamenjani ali pa so sami odšli. Z odhodom premiera Sanaderja 1. julija je pritisk nekoliko popustil, v javnost so začele pritekati številne afere, vendar je to bolj posledica trenutne politične nestabilnosti, splošni trend omejevanja novinarskega dela pa se nadaljuje,« pojasnjuje Zdenko Duka, predsednik HND.
Na probleme javno opozarjajo tudi novinarji Večernjega lista. Časopis je v lasti avstrijske firme Styria AG. Zaradi finančnih težav je podjetje sprožilo postopek tako imenovanega prestrukturiranja časopisa, ukinjajo se delovna mesta in zmanjšuje število redakcij. Novinarji po petindvajsetih letih delovne dobe letijo na cesto. Po Zakonu o medijih je sicer obvezno, da posamezne medijske hiše sprejmejo notranje statute, v katerih bi bile natančno opredeljene tudi pravice novinarjev, niso pa predvidene sankcije za uprave, če ta ni sprejet. Zato ne preseneča, da velika večina zasebnih medijev statuta enostavno nima.
HND v deklaraciji, ki so jo predali ministrstvu, zahteva, da se ta del zakona popravi. Obenem zahtevajo večjo avtonomijo uredništev pri imenovanju ter razreševanju urednikov ter zakonski nadzor nad lastniško koncentracijo medijev. »Če nas bo vlada spet prezrla, bomo s protesti nadaljevali,« pravi Duka.
Vodstvo hrvaške televizije je konec novembra odstopilo, sprožen pa je bil tudi postopek za odstavitev odgovorne urednice. Uradni razlog? Analize so pokazale, da je gledanost informativnega programa tako upadla, da so HRT prehitele že številne komercialne televizije. Podobno je tudi v Sloveniji - s to razliko, da pri nas vodstvo o kakšnem odstopu ne razmišlja.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.