Vanja Pirc

 |  Mladina 51

RTV-jevski spori na sodišču

Po primeru Muženič se bo na sodišču razpletel tudi spor Radović-Hribar

Jože Možina in Vinko Vasle na (ne)političnem Zboru za republiko

Jože Možina in Vinko Vasle na (ne)političnem Zboru za republiko
© Miha Fras

Pred časom je precej pozornosti zbudil spor med dopisnico RTV Slovenija iz Trsta Mirjam Muženič in vodstvom nacionalne televizije. To je novinarki po spomladanskih evrovolitvah, na katerih je nastopila na listi LDS, prepovedalo delo v informativnem programu. Nastop novinarjev na volitvah vedno sproži dvom, ali so, potem ko so se opredelili za neko politično stranko, še lahko nepristranski. Vendar pa veljavni predpisi RTV Slovenija zaposlenim na RTV, ki kandidirajo za politične funkcije, delo v informativnem programu prepovedujejo le v času volilne kampanje in ne tudi po njej. Muženičeva se je nameravala zato po volitvah vrniti na dopisniški položaj, a vodstvo RTV ji je to preprečilo. Zaplet se je nazadnje preselil na sodišče, za zdaj pa se je končal z začasno odredbo, ki od RTV zahteva, da Muženičevi zagotoviti delo v skladu z veljavno pogodbo.
Ker je vodstvo RTV tako odločno zagovarjalo stališče, da novinarji informativnega programa ne smejo biti politično kontaminirani, se zdi toliko bolj nenavadno, da se takšni kontaminaciji ne izogiba samo. Na nedavnem zasedanju Zbora za republiko, ki ne skriva, da je kljub svoji civilnodružbeni formiranosti podaljšek sedanje opozicije, smo opazili direktorja Radia Slovenija in Televizije Slovenija, Vinka Vasleta in Jožeta Možino. Ko so z govorniškega odra padale kritike na račun sedanje vlade, sta Vasle in Možina sedela v prvih vrstah. Jasno je sicer, da njune udeležbe na zasedanju Zbora za republiko formalno ne moremo enačiti z nastopom Muženičeve na volitvah. Na simbolni ravni pa sta si oba nastopa zelo blizu - v obeh primerih je šlo za izražanje političnega stališča.
Ne glede na to, da na nacionalni televiziji obstajajo dvojna merila glede političnega delovanja, takšne zaostritve v primeru Muženič najverjetneje ne bi bilo, če bi bila komunikacija med zaposlenimi in vodilnimi znotraj RTV-hiše boljša. Očitno pa niso redki primeri, ko je ta zelo slaba. To dokazuje tudi primer oddaje Hri-bar. Ta je sedanjemu vodstvu RTV že ves čas trn v peti, saj oddaja nima napovednikov, njen proračun se je zadnja leta občutno zmanjšal, termin oddaje pa se je spreminjal in kljub pritožbam gledalcev je oddaja še vedno na sporedu ob sobotah okrog pol polnoči. Ustvarjalci so večkrat pozivali vodstvo, naj za oddajo poskrbi tako kot za druge paradne oddaje. Tudi voditelj Sašo Hribar je bil zaradi spodkopavanja Hri-barja v sami oddaji in prav tako v drugih medijih pogosto kritičen do vodstva RTV, zlasti do Možine in do odgovornega urednika razvedrilnega programa Petra Radovića.
Nedavno pa se je Radović odločil, da bo tem pozivom naredil konec. Zoper Hribarja je vložil tožbo zaradi domnevne razžalitve, predvsem zaradi očitkov o njegovi nestrokovnosti in nesposobnosti, od njega pa zahteva 15.000 evrov odškodnine. Radović tožbe ni želel komentirati, Hribar pa se soočenja na sodišču veseli in upa, da bo na vrsti čim prej. Tudi zato, ker se mu zdi grozljivo, da so oddaje, ki so ob sobotah na sporedu v elitnem terminu, torej pred oddajo Hri-bar, bistveno slabše gledane od njegove. Nova oddaja Igramo se z zvezdami je imela denimo prejšnjo soboto porazno, 4,1-odstotno gledanost, Hri-bar pa je imel solidno, 8,7-odstotno gledanost.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.