Preveč ali premalo prijazne sobe?

Kateri dvomi spremljajo najsodobnejše prijazne sobe za zaslišanje otrok

Soba za zaslišanje otrok

Soba za zaslišanje otrok
© Borut Krajnc

Pred časom so ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, ljubljanski župan Zoran Janković in predsednica društva Beli obroč Vlasta Nussdorfer ljubljanskim policistom predali v uporabo prvo prijazno sobo za zaslišanje otrok. Potrebni denar zanjo je zbral prav Beli obroč. A z razkošno opremljenostjo, prikritim snemanjem in zagotovili o neizpodbitnosti posnetka kot dokaza na sodišču se ne strinjajo vsi.
Praktično vsi mediji, ki so poročali o pomembni novosti, so zagotavljali, da se bo zaslišanje otroka prikrito posnelo, posnetek bo sodišče brez vprašanj sprejelo, zato otroku nikdar več ne bo treba govoriti o zlorabi. Niti pred sodnikom. Ok, prikrito snemanje lahko samo v izjemnih primerih odredi sodišče, ki pa je pri izbiri dokazov, še posebej video ali avdio gradiva, povsem svobodno. Zavrne lahko vsak posnetek. Še toliko bolj, ker v tem primeru ne gre za snemanje osumljenca, ampak priče.
Na to opozarja tudi predsednica Združenja proti spolnemu zlorabljanju Katja Bašič, ki ima precej izkušenj na tem področju tudi kot kriminalistka, in še dodaja, da je ljubljanska soba s številnimi igračami opremljena preveč razkošno: »Soba za intervjuje z otroki mora biti opremljena prijetno, ampak skromno. Otroka bo sicer vse drugo bolj zanimalo kot pa govorjenje o spolni zlorabi ali kaki drugi zlorabi in se bo umikal v igranje. Samo da ne bi govoril o tem.« Težav v dokaznem postopku pa se zavedajo tudi na policiji, ki bo s prostorom razpolagala: »Prikrito snemanje ni dovoljeno, razen pri izvajanju prikritih preiskovalnih ukrepov z odredbo preiskovalnega sodnika. 84. člen Zakona o kazenskem postopku sicer določa, da se lahko snemajo preiskovalna dejanja preiskovalnega sodnika ali pa policije, vendar mora biti o tem obveščena oseba, ki se snema oz. njen zastopnik. Sicer pa je dokazni postopek na glavni obravnavi izključna stvar sodišča.«
V izogib nejasnostim smo poklicali Nussdorferjevo, sicer višjo državno tožilko v Ljubljani, ki se prek Belega obroča trudi, da bi vseh enajst policijskih uprav dobilo prijazno sobo za zaslišanje otrok, ki jo imajo za zdaj le v Krškem, Radovljici in Ljubljani. Vlasta Nussdorfer pojasnjuje, da se v prihodnjih dneh začenjajo usklajevanja vseh vpletenih, ki bi pripeljala do protokola ravnanj v primeru zaslišanj otrok. »Nujno bo, da tožilec v vseh teh primerih na podlagi ovadbe zahteva preiskovalno dejanje, ki bi ga preiskovalni sodnik izvedel tako, da bi bil prisoten na zaslišanju. To bi potem pomenilo, da je posnetek uporabljiv kot dokaz na sodišču, otroku pa dejansko o tem ne bi bilo več treba govoriti.« Pri teh zaslišanjih bi morali biti v sosednji sobi navzoči vsi vpleteni, tudi tožilec, osumljenec in njegov odvetnik, ki bi v času zaslišanja imeli možnost izraziti svoje pripombe, pozneje pa ne več. »Posnetki bodo tako kvalitetni, da bodo na podlagi njih lahko svoje delo opravljali tudi morebitni izvedenci v nadaljnjem postopku. Smo na začetku poti, a je ministrstvo za pravosodje našim načrtom zelo naklonjeno,« pojasnjuje Nussdorferjeva, ki glede prikritega snemanja pravi: »Seveda morajo dati soglasje starši ali center za socialno delo, če so storilci starši. Korist otroka ima pač vedno prednost, zato mora biti prikrito snemanje v teh zelo nadzorovanih razmerah dopustno.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.