Borut Mekina

 |  Mladina 1

Cerkveni izobčenci

Nacionalka spoštuje črno listo, RKC pa izbira sogovornike in medije

/media/www/slike.old/mladina/mstresmp.jpg

© Marko Pigac

Vatikan se je v zadnji papeževi novoletni poslanici zavzel za globalno prenovo mišljenja, pri čemer naj bi mediji igrali odločilno vlogo, bili naj bi »pozitiven zgled« pri vplivu na javno mnenje. Nekako v tem slogu se je naloge lotil tudi novi ljubljanski nadškof in slovenski metropolit Anton Stres in v pičlem mesecu dal obsežne intervjuje vsem pomembnejšim slovenskim medijem. Pa tudi manj pomembnim. Vse do glasila Demokracija, ki je v lasti stranke SDS, ali Multimedijskega centra (MMC) RTV Slovenija, ki izhaja le na spletu. Bil je tudi osrednji gost praznične oddaje Na zdravje, udeležil se je predbožičnega študentskega večera v mariborskem študentskem kulturnem centru (Štuk) ...
Smo priča novemu odnosu RKC do javnosti, onkraj monologa katoliških glasil? Za pogovor z novim vodjem slovenske RKC je zaprosila tudi Mladina, a je bila zavrnjena. Prejeli smo zgolj kratko pojasnilo, da je Mladina edini medij, s katerim se Stres ne želi pogovarjati. Nad tem se ne bi pritoževali, če bi bili osamljen primer.
Da pripravljenost RKC na dialog ostaja selektivna, priča tudi decembrska oddaja Studia City, v kateri naj bi se o novem odnosu med RKC in državo pogovarjala Ivan Štuhec in religiolog Aleš Črnič, a je Štuhec sodelovanje v oddaji zavrnil s sporočilom urednici, naj najdejo kakšnega drugega sogovornika, ki bo do cerkve manj neprijazen. »Da sem po novem nezaželen sogovornik, mi je gospod Štuhec povedal po eni od oddaj na POP TV, kjer smo se pogovarjali o odnosih med državo in religijo ter o finančnem premoženju RKC. Tedaj mi je eksplicitno dejal, da se z mano ne bodo več pogovarjali, na vprašanje, ali tako kot zavračajo javno komunikacijo s kolegoma Smrketom in Dragošem, pa odgovoril pritrdilno,« pravi Črnič.
Da je tudi on na črni listi, je ugotovil, ko so ga povabili k sodelovanju v oddaji RTV Slovenija Polemika. »Vabilo so še isti dan preklicali. Po mojem vztrajnem spraševanju mi je voditelj po telefonu priznal, da so si premislili zaradi vztrajanja vabljenih predstavnikov cerkve«. Kljub navidezni odprtosti se zdi, da se prefinjena cerkvena ekskomunikacija kritikov, ki se je začela ob prelomu tisočletja, nadaljuje tudi z novim vodstvom. Posledice so širše, predvsem zato, ker mora RTV Slovenija po zakonu oblikovati verski program, v katerem morajo sodelovati tudi pomembnejši predstavniki RKC. Nacionalka je tako dobesedno prisiljena sprejeti cenzuro. To dokazuje primer Marjana Smrketa, ki je po akademskih merilih eden najplodnejših slovenskih religiologov.
Zaradi cerkvene odločitve Smrke že vse od leta 2001 ni nastopil v nobeni strokovni pogovorni oddaji na radijskem ali televizijskem programu RTV Slovenija. Kot Črniča tudi njega »odsotnost« ne moti, opozarja pa na način in utemeljitve zavrnitve: »Večkrat sem bil obveščen, da so me sicer nameravali povabiti, potem pa so povabljenci iz katoliške cerkve v primeru moje navzočnosti zavrnili sodelovanje. Nazadnje prve dni februarja 2009, ko je RTV Slovenija nameravala posneti okroglo mizo v oddaji Sveto in svet, v kateri bi govorili o škofu Williamsonu, zanikovalcu holokavsta. Kmalu sem dobil sporočilo, da oddaje ne bo, ker nihče s cerkvene strani ni hotel priti v studio, če bom tam tudi jaz,« pravi Smrke. Kasneje mu je ugledni doktor teologije razkril, da si je »pojavljanje na RTV« zapravil z neprimerno izjavo o bibliji. »Ali ni 'neprimerna izjava' o neki knjigi izključevalni kriterij, ki bi ga pričakovali le še v kakšni islamski republiki, ne pa v evropski državi?« se sprašuje.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.