Rap je ubil noč

10 ur slovenskega rapa na Radiu Študent

Štajerski podmladek Rapvirus Crew in Trkaj

Štajerski podmladek Rapvirus Crew in Trkaj
© Rok Trkaj

Radio Študent je že od nekdaj tesno povezan s slovensko rap sceno. Veliko talentov je prav na tem radiu prvič občutilo radijski eter in se predstavilo širšemu občinstvu. Prek Radia Študent je javnost spoznala pesmi Murata in Josa, Klemna Klemna, Pižame, tam so potekali legendarni improvizirani freestyli, ko so raperji po telefonu budili nič hudega sluteče državljane in jim z rimano besedo popestrili siva jutra.
Tokrat je v sedmem nadstropju študentskega bloka v Rožni dolini znova potekal dogodek, kot ga Slovenija ne pomni. Trideset slovenskih raperjev je ob 0:00 zasedlo prostore radia in skupaj so z rimano besedo dobesedno ubili noč, saj so rimali vse do desete ure zjutraj ter tako s skupnimi močmi premagali zaspanost oziroma kar spanje.
Že ob prihodu v prostore radia je bilo jasno, da ne bo šlo za klasičen glasbeni večer, temveč za pravo hip hop poslastico, ki si okus in pravila kroji sproti sama od sebe. Iz prostorov za kajenje se je kmalu po polnoči začel valiti gost oblak tobačnega in marihuanskega dima, eden izmed navdihnjenih uživalcev pa je nato prijel v roke črn alkoholni flomaster - marker in se podpisal na steno. Kmalu mu je sledil pravi val somišljenikov, vrata in stene radia pa so v hipu spremenili podobo, ambient je doživel pravcato vizualno preobrazbo, vse v duhu pravega hip hopa, ki med svoje elemente seveda uvršča tudi umetnost pisanja po zidovih.
Mikrofoni so bili pripravljeni in veselje se je začelo. Marko Godnjavec - Jizah je s sodelavci na kup zbobnal nekaj že znanih imen, kot so Klemen Klemen, Pižama, Ziebane, Zlatko, Trkaj, Kosta, Samo Boris, Valterap ..., pridružili pa so se jim raperji, ki so bodisi še premladi, da bi jih javnost poznala, ali pa do tedaj niso imeli prave možnosti za preboj. Našteti velja nekaj raperjev, ki jih boste bržkone gledali in poslušali v prihodnosti: T-set, Amo, Mike, Kurto, Drobižek, Boris, Jasko, Stekla Psa, Pero & Rudstah, Paj, Pez, Laganee, Dantes, MCCM, Medz''l, Kurto, Atila, Unknown, Wera, Toxsick, Palijo in tudi ženski del, ki sta ga predstavili Nany in Tia.
Vsak od nastopajočih je najprej opravil desetminutni intervju, s katerim se je predstavil in napovedal svoj izdelek ali pa preprosto obvestil javnost o svojem napredovanju, življenjskih nazorih in načrtih za prihodnost. »Svoje plošče sem prodal že okrog dvesto kosov, in to samo na ulici,« je dejal mladi raper Boris, ki je bil entuziastično presenečen nad odzivom javnosti. Drugi so svoj čas izkoristili za zbijanje šal, Klemen Klemen je v studio vstopil s plastenko kokakole, si jo potisnil v nos, vdihnil in dejal: Coke, hahaha! Nekateri pa so svoj čas uporabili za blatenje drugih raperjev, tako se je vnel tudi verbalni obračun med novincem Wero in raperjem Zlatkom, kot se pri hip hopu včasih zgodi.
Po intervjuju je vsak dobil možnost vstopa v studio, kjer je svoje znanje in veščine lahko prikazal s svojim najboljšim tovarišem, mikrofonom. Odlično je bilo videti toliko različnih stilov in prijemov, od sporočilno zagorelega Samo Borisa, prek prekmurskih Steklih psov, ki so v svojem narečju kazali barve severovzhodnega dela Slovenije, do velenjskega Ziebanga. Ta je svoj rap spremenil v nov elektronski hibrid, ki deluje izjemno in se sliši kot glasen eksperimentalni korak v prihodnost.
Okoli četrte ure zjutraj se je radio že dodobra napolnil in zabava se je pričela. Pogovori med izvajalci so stekli, začelo se je plesati in izvajati norčije, zanimivo pa je bilo videti vse zaspane obraze raperjev, ki so sredi noči vstali iz domače postelje, se odpeljali na radio in napol zabuhlih obrazov rapali v mikrofon. Čutiti je bilo mogoče, kako močna je vez do te kulture. Ne toliko iz besed kot iz dejanja, saj so se nekateri raperji pripeljali iz najbolj obmejnih koncev Slovenije v Ljubljano popolnoma zastonj, brez povrnitve stroškov, zjutraj pa jih je, nekatere, že čakala službena izmena in so prišli zgolj iz spoštovanja do radia in svoje glasbe.
Zunaj se je že delal beli dan, starejše gospe so hitele v cerkev k maši, ko so se iz bloka še vedno valili zvoki hip hopa. Zadnji nastopajoči so bili T-set in s svojo melodično Marijo so poslušalce popeljali v novo nedeljsko jutro. Minilo je deset ur. Kot bi trenil. Rap je ubil noč.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.