Borut Mekina

 |  Mladina 2

Proces proti brezplačnikoma

Dve leti prepozno

Naslovna stran predvolilnega časopisa

Naslovna stran predvolilnega časopisa
© Slovenski tednik

Protikorupcijska komisija je začela postopek proti brezplačnikoma, časopisoma Slovenski tednik in Ekspres, ki sta čudežno vzniknila pred državnozborskimi volitvami, propagirala stališča stranke SDS, nato pa ravno tako čudežno izginila. Kot je znano iz javno dostopnih evidenc, so ju financirala predvsem podjetja v državni lasti, Janez Janša pa je ves čas zatrjeval, da njegova stranka z njima ni povezana.
Komisija je postopek proti brezplačnikoma začela zaradi neskladja med prikazanimi prihodki in odhodki pri izdaji časopisov, kar nakazuje na sum davčne utaje ali pranja denarja. Že sredi leta 2009 je postalo jasno, da so bili uradni prihodki podjetij, ki sta brezplačnika izdajali, očitno manjši od stroškov. Kot je mogoče izračunati, je razlika znašala 1,5 milijona evrov, in ker večjih dolgov podjetji nista pustili za seboj, se postavlja vprašanje, kdo jima je pomagal.
Čeprav sta omenjeni podjetji odigrali pomembno vlogo v predvolilni politični areni, je komisija postopek proti njima začela šele sedaj in ne denimo že oktobra 2008, ko je dobila prvo prijavo Borisa Vezjaka, v kateri je ta, tako kot tedaj tudi vsa javnost, že opozarjal na sporno poslovanje. Vodja komisije Drago Kos pravi, da so takrat dobili več prijav, a se preiskave niso lotili, saj niso verjeli, da bi bila javna podjetja v tistem času pripravljena sodelovati s protikorupcijsko komisijo.
Tudi tokrat nekatera med njimi - zaradi varovanja poslovnih skrivnosti - še zmeraj ne želijo sporočiti, koliko denarja so vložila v brezplačnika. Med njimi sta Mobitel in Zavarovalnica Triglav, Adria Airways in Siol pa na dopis komisije, kakor je povedal Kos, nista niti odgovorila. Sedaj bosta poslovanje oziroma vsa nakazila, tudi tista iz tujine, preverili policija in davčna uprava. Kot je še znano, so nekateri vpleteni pripravljeni policiji tudi pojasniti, kako je bila v zgodbo vpletena SDS, o čemer je pisalo Delo.
Zadnji postopek protikorupcijske komisije pa tudi ni edini proti brezplačnikoma. Zoper Andreja Lasbaherja, bivšega odgovornega urednika Slovenskega tednika, teče pred mariborskim okrožnim sodiščem skupaj osem sodnih postopkov, večinoma zaradi popravkov. Lasbaher je bil doslej na sodišču precej redkobeseden in ozadij ni želel razkrivati.
Na zadnjem zaslišanju v zvezi s tožbo Hervardov zaradi razžalitve je denimo dejal, da od svoje prejšnje ekipe nima z nikomer več stikov, njihove identitete pa ni hotel razkriti. Na vprašanje, ali eden izmed domnevnih novinarjev Slovenskega tednika Gregor Kovačič sploh obstaja, je Lasbaher po posvetovanju z odvetnico odgovoril, »Na to vprašanje ne želim odgovoriti.« Malce kasneje pa je dejal, da naj bi bila uporaba psevdonimov v Sloveniji normalen način dela: »Sam sem urednik petnajst let in moram priznati, da je uporaba psevdonimov v novinarskem delu precej običajna.« Preden je Lasbaher postal urednik Slovenskega tednika, je bil direktor tednika Demokracija, ki je v lasti SDS.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.