Deja Crnović

 |  Mladina 3

Berdajs in Pavlič uživata podporo?

Se bodo čakajoči delavci Slovenskih železnic vrnili na delo poleti?

Pavlič levo, Berdajs desno, vmes pa zaskrbljena direktor Brankovič in premier Pahor

Pavlič levo, Berdajs desno, vmes pa zaskrbljena direktor Brankovič in premier Pahor
© Borut Krajnc

Slovenske železnice so zaradi prestrukturiranja 11. januarja letos izdale odločbe, s katerimi so na čakanje poslale 1075 zaposlenih. Približno 300 jih je na čakanju že od lanskega junija, podjetje pa naj bi jih na čakanje lahko poslalo do 2000. Zato so se čakajoči delavci organizirali v iniciativni odbor, kamor še vedno vabijo vse čakajoče; pišejo naj jim na naslov cakajoci.delavci@gmail.com. Pod vodstvom Miloša Rusića iz Maribora so delavskega direktorja Alberta Pavliča in predsednika sveta delavcev Silva Berdajsa pozvali k odstopu, saj so jima očitali vplivanje na sestavljanje seznama, kjer naj bi se znašlo nenavadno veliko privržencev SD. Pavlič in Berdajs sta v sredo sklicala sestanek sveta delavcev, kjer sta brez glasu proti dobila zaupnico.
Kot opozarja Rusić, naj bi Berdajs in Pavlič že od svojega nastopa delovala v prid delavcem, ki so jima politično bližje. »Zakaj bi sicer na čakalno listo uvrstila skoraj polovico opozicijskega sindikata iz Maribora,« meni Rusić, ki je v preteklosti že imel nevšečnosti zaradi članstva v SD. »Pred leti so me zaradi banalnih razlogov poslali na disciplinsko, nekaterih hujših kršiteljev, ki so bili naklonjeni SDS, pa niso kaznovali oziroma so bile kazni milejše.« O sumljivih disciplinskih postopkih smo že poročali, boj med političnima strujama pa naj bi se v Slovenskih železnicah nadal-jeval.
Sicer pa je iniciativni odbor v sredo privolil v kompromis: do 30. junija 2010 bodo delavci na čakanju mirovali, saj so jim vodstvo, Berdajs in Pavlič zagotovili, da se bodo takrat na delo vrnili vsi čakajoči, tudi tisti, ki so na čakanje odšli že junija lani. Še vedno pa želijo videti celoten seznam čakajočih in napovedujejo tudi prijavo Kosovi komisiji, saj naj bi bili pri Slovenskih železnicah novembra in decembra, torej pred nastankom seznama čakajočih, nekatere pogodbe za določen čas spreminjali v pogodbe za nedoločen čas.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.