Erik Valenčič

 |  Mladina 3

Za Nato tudi z glavo skozi zid

Slovenija v Afganistanu z bojnimi akcijami?

Pred odhodom v Afganistan

Pred odhodom v Afganistan
© Denis Sarkić

Nobena skrivnost ni, da prenekatera članica Nata, pa tudi druge ameriške zaveznice v Afganistanu že dalj časa in vse bolj na glas razmišljajo o umiku svojih vojakov iz te države. Nekatere so to že storile. Med zavezniki je vedno trdnejše soglasje glede tega, da je vojno v Afganistanu nemogoče dobiti z vojaškimi sredstvi. Tudi ključne zaveznice, kot so Nemčija, Francija in Velika Britanija, naj bi na bližajoči se mednarodni konferenci Nata o Afganistanu predlagale načrt za umik, pri čemer se postavlja vprašanje, kako zapustiti državo, ne da bi bilo to videti kot popoln poraz.
A o umiku ne razmišljajo vse države. Med slednjimi je tudi Slovenija. Poveljnik sil Slovenske vojske (SV) Alan Geder je pred kratkim napovedal, da bodo naši vojaki v Afganistanu leta 2012 prvič sodelovali v bojnih operacijah, v katere bo Slovenija poslala tudi štiri helikopterje vrste cougar. Ker vsak helikopter spremlja od 25 do 40 vojakov, bi to lahko pomenilo dejansko povečanje števila pripadnikov naših sil v Afganistanu s sedanjih 69 na morebitnih 160. To je seveda poenostavljena matematika, a že sama Gedrova napoved o sodelovanju v bojnih operacijah je v očitnem nasprotju z decembrskimi napovedmi ministrstev za obrambo in za zunanje zadeve glede našega nadaljnjega sodelovanja v Afganistanu. Kot sta poudarila ministra Ljubica Jelušič in Samuel Žbogar, naj bi bilo naše sodelovanje v prihodnje vezano predvsem na lastno misijo OMLT (usposabljanje afganistanskih vojakov) in pa na civilno-razvojne dejavnosti.
Na Gedrovo napoved o sodelovanju SV v bojnih akcijah se je odzval poslanec LDS Anton Anderlič. Poudarja, da so te informacije skrb zbujajoče, saj o takšni nameri niso bili vnaprej obveščeni ne poslanci ne slovenska javnost. V javnem pismu premieru Borutu Pahorju se je zavzel za »odkrito razpravo o pošiljanju dodatnih vojakov na tuje«. Zamisel je vredno podpreti, da bomo vsaj videli, kje smo. Pred vstopom v Nato smo med drugim poslušali, da naši vojaki ne bodo hodili na misije v tuje vojne, ki se nas ne tičejo. Zdaj je logika drugačna oziroma, kot se je izrazil Žbogar: »Afganistan, čeprav je daleč, ogroža tudi Slovenijo.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.