Tjaša Zajc

 |  Mladina 4

”Prosim plakaj due!”

Nova vrsta slovenščine

Večjezični parkomat

Večjezični parkomat
© Tjaša Zajc

Od novembra je v ljubljanskem Tehnološkem parku nadzorovan parkirni prostor med stavbama, s čimer želi park »zagotoviti možnost parkiranja poslovnim partnerjem in strankam«. Tako je zapisano na avtomatski plačilni blagajni. Slednja naj bi govorila v slovenščini, nemščini, angleščini in italijanščini.
Eden izmed zaposlenih pravi, da že mesec in pol parkira na omenjenem parkirišču: »Zdi se mi nedopustno, da me avtomat vedno znova nagovarja v mešanici jezikov in izgubljam živce, ker neko storitev plačujem na slovenskem območju,« pravi, dodaja pa tudi, da je tehnična napaka toliko bolj paradoksna, ker se avtomat nahaja v parku, ki naj bi bil tehnološko razvit. Omenjeni avtomat ima zaslon, ki v pisni obliki izpiše navodila za plačilo. Čeprav ni šumnikov, je navodilo jasno: »Placajte s kovanci ali 5 10 20 bills.« Bills je angleška beseda za bankovce.
Zakon o javni rabi slovenščine določa, da mora biti »v elektronskih komunikacijskih in kontrolnih napravah omogočena izbira slovenščine in upoštevan slovenski črkopis« in da morajo biti »bančni avtomati, igralni avtomati, parkirne ure in druge naprave, ki so namenjene javni uporabi in oddajajo sporočila v digitalni tehniki, programirani tako, da po vsakokratni izbiri in uporabi tujega jezika samodejno vračajo na prvo mesto slovenščino«.
V zvezi s pomanjkljivostmi avtomata smo se obrnili tudi na vodstvo Tehnološkega parka. Predstavnica za odnose z javnostjo Kristina Ober pravi: »Na avtomatu so predvideni štirje jeziki, med katerimi je tudi slovenščina. Govorni del je mišljen bolj kot dodatek pisnemu, res pa je, da tisti, ki govori, nima lepe izgovarjave.« Ko smo vprašali, ali utegnejo v tej smeri kaj spremeniti, pa je pojasnila, da bodo verjetno govorni del ukinili, ker naj bi pisni zadostoval.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.