Erik Valenčič

 |  Mladina 4

Islamski aktivizem

Samoorganiziranje dela muslimanske mladine

Spletna stran Resnica-Haq

Spletna stran Resnica-Haq
© www.resnica-haq.com

Zaradi predsodkov v zvezi z islamom, ki se vsak dan pojavljajo v družbi in medijih, pa najsi teče beseda o terorizmu ali postavitvi džamije v Ljubljani, se je pred časom skupina mladih muslimanov z Jesenic odločila ustanoviti spletno stran za »predstavitev islama slovenski javnosti v pravi luči«. Spletna stran nosi naslov resnica-haq.com. Kot navaja njen glavni urednik Alim Hasanagić, je posvečena odgovarjanju na vprašanja in razčiščevanju nejasnosti v zvezi z muslimansko vero in pa temu, da bi privabila čim več mladih v islam, med drugim tudi prek ponujanja prevodov nagovorov različnih muslimanskih učenjakov in spreobrnjencev v islam.
Spletna stran Resnica-Haq je zanimiva iz več razlogov. Prvič, gre za samoiniciativni projekt skupine mladih muslimanov, ki se ne povezujejo z nobeno od dveh islamskih skupnosti v Sloveniji, niti niso pod njunim vplivom.
Kot menijo ti mladi, jih ne predstavlja nobeden od obeh muslimanskih voditeljev pri nas, torej niti Nedžad Grabus niti Osman Džogić, zato so se organizirali po svoje. Resnica-Haq je zasnovana kot nekakšna aktivistična platforma, ki ljudi s podobnimi prepričanji vabi k sodelovanju pri pisanju in prevajanju verskih besedil, zbiranju predavanj verskih učenjakov in podobno. Namen avtorjev strani je, da Resnica-Haq »postane ena izmed vodilnih spletnih strani v slovenščini z islamsko vsebino«. Alim je, da bi k soustvarjanju spletne strani pritegnil čim več ljudi, pripel povezavo do spletne strani na blogovske portale več slovenskih medijev. »Zadeva se širi,« ugotavlja. »Včasih smo bili samo skupina na Jesenicah, zdaj pa se že povezujemo z ljudmi na nacionalni ravni, vendar je težko reči, natančno koliko članov imamo v danem trenutku, ker se število nenehno spreminja.«
In končno, spletna stran je zanimiva, ker že površen pregled pove, da so njeni ustvarjalci pripadniki konservativnejšega islama, zato jih nekateri označujejo za tako imenovane vahabite. Vahabiti so izključno sunitsko versko gibanje in zanje je najtipičnejša zahteva po vrnitvi k načinu življenja Mohameda ter prvih treh generacij za njim. Alim to zavrača in pravi, da so »vahabiti zgolj namišljena skupina oziroma nekakšna oznaka, ki jo po navadi uporabljajo nepoznavalci islama. Smo le muslimani, ki se ravnajo po Koranu in poslančevih dejanjih.«
Da bi se še dejavneje spoprijeli s stereotipi, ki jih obkrožajo, nameravajo mladi muslimani v bližnji prihodnosti svoje 'grass roots' aktivnosti usmeriti v organiziranje predavanj in objavljanje v slovenščino prevedenih knjig o islamu.
Zanimivo pa bo videti troje: najprej, kako dolgo bo trajalo in kako vplivno bo to novo mladinsko gibanje in kakšna bo njegova pot. Potem, kako se bosta na samostojne poteze skupine vernikov odzvali etablirani muslimanski skupnosti. In najpomembneje, kako bo slovenska družba prepoznala in sprejela nove dejavnosti samostojne skupine mladih vernikov ter kako se bodo ti odzvali na morebitne sovražne odzive okolja.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.