Tudi za bivšega ministra v zaporu ...

... nadomestilo v višini njegove ministrske plače?

Karl Erjavec ni več minister. Po izkušnjah iz zadnjega povolilnega obdobja ne bi bilo nič čudnega, če bi mu zdaj uspelo izpogajati si kako prijetno in dobro plačano državno službo. Tudi če mu to ne bo uspelo takoj, bo skoraj zagotovo jeseni postal poslanec, saj naj bi se mu slovenjegraški župan Matjaž Zanoškar po lokalnih volitvah ob predvideni volilni zmagi umaknil na poklicno župansko funkcijo. A od januarja do novembra je še deset mesecev, deset dolgih praznih mesecev, v katerih naj bi si po zadnjem scenariju Erjavec privoščil obdobje počitka po »kruti politični gonji« in prejemal nadomestilo za brezposelnost v višini svoje sedanje plače.
Ob Erjavčevem primeru se postavljajo nekatera konkretna in nekatera abstraktna, a ne nepomembna vprašanja. Prvič, ali ima bivši minister pravico do enoletnega prejemanja nadomestila za brezposelnost, če odstopi ali je razrešen z ministrske funkcije? Mandatno-volilna komisija državnega zbora odgovarja: »Pravice po prenehanju mandata pripadajo poslancu oziroma ministru ne glede na razlog prenehanja mandata, torej ne glede na to, ali je bil v parlamentu razrešen oziroma je odstopil.« Drugič, kaj če bivši minister opravlja delo predsednika stranke? »Glede opravljanja funkcije predsednika stranke po prenehanju mandata ministra veljajo enaka pravila kot za opravljanje kateregakoli drugega dela po prenehanju mandata: če funkcijo predsednika stranke opravlja profesionalno, tj. če je v stranki zaposlen, mu nadomestilo ne pripada«.
In navsezadnje, ali ima bivši minister pravico do prejemanja nadomestila tudi, če je bil v času prejemanja pravnomočno obsojen za kaznivo dejanje? Ministri namreč, drugače od poslancev, ne uživajo nikakršnih pravic iz naslova imunitete. Če Erjavca sodišče obsodi za kaznivo dejanje nevestnega dela v službi, mu grozi denarna kazen ali zaporna kazen do enega leta. Teoretično, kaj če bi bil bivši minister obsojen za kako kaznivo dejanje zoper varnost Republike Slovenije in njeno ustavno ureditev? Bi še vedno, tudi v zaporu, imel pravico do enoletnega prejemanja nadomestila v višini ministrske plače? Od mandatno-volilne komisije smo prejeli nekoliko presenetljiv, a odločen odgovor: »Ker gre za vprašanje, za katerega ni pravne prakse, komisija bivšemu ministru v tem primeru vloge zagotovo ne bi avtomatsko odobrila, ampak bi v takšni situaciji morala odločati o konkretnem primeru in ustvariti pravno prakso.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.