Erik Valenčič

 |  Mladina 4  |  Svet

Grožnja iz Jemna

Jemen je nedavno stopil v ospredje zanimanja svetovne javnosti zaradi Al Kaide, ki naj bi tam utrdila svoj vpliv. A natančen vpogled v razmere nam razkrije, da se ta država sooča z veliko večjimi problemi, kot je Al Kaida.

Zdajšnje dogajanje v Jemnu, eni najbolj obubožanih arabskih držav, nazorno priča, da se je v vojni proti terorizmu začelo pisati novo poglavje. Že uvodne besede avtorjev te globalne vojaške kampanje obljubljajo, da bi tudi to poglavje utegnilo biti zelo dolgo, sama dejanja na terenu pa, da bo krvavo. »Že celo leto vemo, da je Al Kaida v Jemnu postala resen problem,« je konec decembra 2009 izjavil ameriški predsednik Barack Obama. »Opažamo vztrajne napore Al Kaide, da bi Jemen uporabljala za svojo bazo kot izhodišče za izvajanje terorističnih napadov tudi zunaj same regije,« je dodala Obamova državna sekretarka Hillary Clinton. »Mednarodna skupnost Jemnu ne sme odrekati podpore, ki jo ta potrebuje za spopad z ekstremizmom,« se je oglasil britanski premier Gordon Brown, ki je tudi sklical mednarodno konferenco o tej državi, ta je potekala 27. januarja, na kateri so se izbrani svetovni voditelji poskušali dogovoriti o vsaj okvirnem scenariju najnovejšega poglavja v vojni proti terorizmu.
Še pred mesecem dni velika večina ljudi o Jemnu ni vedela praktično ničesar in redki so ga sploh znali natančno locirati na svetovnem zemljevidu. Glede tega so stvari pravzaprav še vedno iste, a s to razliko, da vlada danes splošno prepričanje o tem, da je stanje v Jemnu realna grožnja svetovnim varnostnim razmeram, na kar nas opozarjajo zahodni voditelji in njihovi svetovalci za boj proti terorizmu. V tej državi naj bi bilo več sto pripadnikov Al Kaide, pravi John Brennan, Obamov svetovalec za domovinsko varnost. Prav tako skorajda ne mine več dan, ko svetovni mediji ne bi poročali o spopadih med jemensko vojsko in domnevnimi teroristi.
Mediji obenem ustvarjajo vtis, da se je vse skupaj začelo z Umarjem Farukom Abdulmutalabom, 23-letnim Nigerijcem, ki je z opasanim eksplozivom poskušal strmoglaviti letalo družbe Northwest Airlines na poti iz Amsterdama v Detroit na božični dan, 25. decembra. Napad mu je spodletel zaradi, recimo temu, tehničnih težav. Ameriške tajne službe so Nigerijca takoj povezale z jemensko Al Kaido. Abdulmutalab naj bi se v Jemnu, kjer je nekaj časa študiral arabščino, srečal z radikalnim klerikom Anvarjem al Avlakijem, za samomorilsko misijo pa naj bi ga izučila tamkajšnja Al Kaida.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.