Deja Crnović

 |  Mladina 5

Politična metodologija

Čepar, Primc in Cukjati se sklicujejo na sporne raziskave

Drago Čepar pri Francu Rodetu

Drago Čepar pri Francu Rodetu
© Denis Sarkić

Pisali smo že o poskusih dr. Matjaža Gamsa, raziskovalca na Institutu Jožefa Stefana, da bi na podlagi statistične analize demografskih podatkov dokazal, da homoseksualci nižajo rodnost v zahodnih državah in da istospolna rejništva vodijo v izumrtje naroda. Svoje ugotovitve je objavil v Financah, kasneje pa še v Delovi Sobotni prilogi, kjer je pred božičem vztrajal, da uzakonitev istospolnih zakonskih zvez in rejništev vodi v izumrtje Slovencev. Ko smo takrat Gamsa vprašali, ali res misli, da je povezava med homoseksualnostjo in nizko rodnostjo vzročna, je priznal, da gre pri tem za pomembno metodološko vprašanje.
Zadnjo soboto pa se mu je pridružil še nekdanji direktor urada za verske skupnosti dr. Drago Čepar, ki se je po izteku mandata vrnil na ministrstvo za obrambo, kjer je v ministričinem kabinetu odgovoren za duhovno oskrbo vojakov. Tako se je v Sobotni prilogi v pismih bralcev razpisal o tem, da korelacija morda res ne potrjuje tudi vzročne povezanosti, je pa niti ne izključuje. »Za končno sodbo o vzročni odvisnosti pojavov je bistvena presoja poznavalcev proučevanega področja. To, kar je dr. Gams potrdil in izvrednotil s statistično analizo, so poznavalci prepoznali za pomembno vzročno povezavo že sredi prejšnjega stoletja.« Nato pa je Čepar navedel sumljiv dokument iz leta 1969, kjer naj bi pisalo, da je zdravilo proti eksploziji prebivalstva »sprememba idealne podobe družine in povečanje deleža istospolnih«. Navajanje takšnih in drugačnih raziskav, ki naj bi potrjevale škodljivost istospolnih partnerstev, postaja med nasprotniki družinskega zakonika že povsem vsakdanja praksa.
Tako je nedavno novinarsko častno razsodišče ugotovilo, da je novinarka Družine Barbara Kastelec v komentarju Modernejša definicija družine kršila novinarski kodeks, saj je v njem uporabila izkrivljene podatke, ki naj bi pričali o tem, da je v zvezah istospolnih partnerjev več nasilja kot v zvezah raznospolnih. Morda pa je bolj kot njen komentar v sredo presenetila izjava za javnost Aleša Primca, ki je zapisal, da je bila obsodba Kastelčeve napad na svobodo govora, in dodal: »Koliko gre organizacijam istospolno usmerjenih in nekaterim novinarjem, ki stojijo za obsodbo, za koristi otrok, pove tudi dejstvo, da so dali Barbaro Kastelec po krivici obsoditi prav v dneh, ko pričakuje rojstvo otroka.« Dolžen ni ostal niti predsednici razsodišča Ranki Ivelja: »Zanimivo, da je pod obsodbo podpisana novinarka Ranka Ivelja, velika zagovornica lobija istospolno usmerjenih in tista novinarka, ki je julija 2009 že javno obračunavala z Barbaro Kastelec. Trdno verjamemo, da se Barbara Kastelec s temi stvarmi ni preveč obremenjevala in da se še posebej ne obremenjuje sedaj, ampak se posveča svojemu plemenitemu materinskemu poslanstvu.« O spornosti njenega pisanja pa Primc ni zapisal nič.
Podobno je ravnal v ponedeljkovi Polemiki France Cukjati, ko je dejal, da je na spletu našel veliko raziskav, katerih izsledki pričajo o škodljivosti istospolnih zvez za otroke. Ko smo ga prosili, naj nam posreduje povezavo do katere od teh raziskav, je odgovoril, da je v Polemiki samo povedal, da je našel številne raziskave o tem, kaj doživljajo otroci v istospolni partnerski skupnosti in kako takšno starševstvo vpliva na razvoj otroka. Spletnih naslovov teh raziskav pa ni želel razkriti.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.