Vanja Pirc

 |  Mladina 6  |  Politika

Konec Grandove ere

Programski svet RTV Slovenija namesto Staneta Grande zdaj vodi Jernej Pikalo

Jernej Pikalo, novi predsednik programskega sveta RTV

Jernej Pikalo, novi predsednik programskega sveta RTV
© Borut Krajnc

Medtem ko ministrstvo za kulturo že mesece pripravlja spremembe zakona o RTV Slovenija, ki naj bi na novo uredile delovanje RTV-hiše in prevetrile njeno vodstvo, so na nacionalki po več letih dočakali prvo večjo kadrovsko zamenjavo. Nedavno se je iztekel mandat precejšnjemu delu programskega sveta, tistega vodstvenega organa, v katerem sedijo predstavniki civilne družbe, in potem ko so poslanci izvolili nove svetnike, so ti med seboj izvolili še svojega novega predsednika. Izbirali so med dvema kandidatoma, Hubertom Požarnikom in dr. Jernejem Pikalom, ki oba že imata svetniške izkušnje. Prvi je dobil 13 glasov, drugi 15.
Pikalo, sicer predavatelj politologije na Fakulteti za družbene vede, prevzema položaj od zgodovinarja dr. Staneta Grande, ki je s svojim načinom vodenja tega organa nedvomno pustil neizbrisen pečat. Ne le zato, ker je seje pogosto vodil s trdo roko, temveč tudi zato, ker se je med opravljanjem te javne funkcije angažiral kot podpornik Franceta Arharja, ki je na zadnjih županskih volitvah v Ljubljani nastopil kot neodvisni kandidat, ki so ga podpirale stranke z desnice. Grando si bomo sicer najbolj zapomnili po javnem priznanju, da posluša Radio Slovenija, da Televizije Slovenije ne gleda ravno veliko in da ne ve, kaj je RTV-jev Multimedijski center (MMC).
Nepremišljena, a prostodušna izjava je veliko povedala o tem, kako je zadnja štiri leta deloval programski svet, ki je bil vzpostavljen po sprejetju razvpitega Grimsovega in na referendumu potrjenega zakona o RTV Slovenija. Že ob izvolitvi prve ekipe programskih svetnikov se je pokazalo, da kar nekaj njenih članov nima nikakršnih izkušenj z mediji, zato so delovanje RTV nemalokrat presojali skozi prizmo oddaj, ki so jim všeč ali pa tudi ne. Ko je bilo treba glasovati, je večina molčala in avtomatično sprejemala pobude, ki so bile magično usklajene s trojico direktorjev RTV Slovenija, Guzeja, Možine in Vasleta. O njihovih predlogih je na glas praviloma podvomila le peščica svetnikov, pa še ti so zaradi ignorance na račun njihovih stališč večinoma odstopili s položajev.
V ta ozki krog »uporniških« svetnikov sodi tudi Pikalo. Med redke svetnike, ki so v zadnjih letih izražali kritična stališča, pa je sodil tudi voditelj večerne informativne oddaje Odmevi na TV Slovenija Slavko Bobovnik, ki je v torek kandidiral za podpredsednika programskega sveta, a je bil, ker ni dobil potrebnih 15 glasov, na koncu imenovan »le« za v. d. podpredsednika. Za razliko od njiju je Pikalov protikandidat Požarnik sodil v drugo, doslej bistveno številnejšo linijo, zato bi njegova izvolitev najverjetneje pomenila nadaljevanje Grandove ere v programskem svetu. Ta se je zdaj, kot kaže, iztekla. Ali to pomeni, da bo programski svet končno postal organ kompetentnih osebnosti, ki predlogov vodstva RTV ne podpirajo kot po tekočem traku, pa bo pokazal čas. Če ga bo seveda dovolj. Napovedane spremembe zakona o RTV naj bi namreč programski svet uredile povsem na novo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.